Εκεί που όλα είναι μέλι-γάλα, βγαίνετε, μιλάτε, μπορεί να είστε ακόμα και σε σχέση, ένα ωραίο πρωινό έρχεται το “διαβάστηκε”, αυτή η μάστιγα… Κάποιοι πιο πονηροί, μην τυχόν και τους ενοχλήσεις, ρίχνουν κι ένα μπλοκ και ξεμπέρδεψαν. Περιμένεις 1,2,3 μέρες, οι μέρες γίνονται εβδομάδες, στο μεταξύ εσύ ανεβάζεις πιο πολλά stories κι από την Καινούργιου, μπας και φιλοτιμηθεί να απαντήσει σε κανένα, αλλά τζίφος.
Εν τω μεταξύ, εκεί που κάθεσαι σε αναμένα κάρβουνα, ακούς το μαγικό ήχο ειδοποίησης και λες “να’ τος, δεν άντεξε μακριά μου!” και ανοίγεις και είναι ο κυρ Μπάμπης με φωτογραφία προφίλ μια τσιπούρα που έπιασε την Πρωτομαγιά, που προσπαθεί να σε ρίξει από το 2016 και ήθελε πάλι να σου πει πόσο “θεσπέσια παρουσία” είσαι.
Σου ακούγεται γνωστό το εργάκι; Πολύ πιθανό. Εξάλλου, σύμφωνα και με πρόσφατη έρευνα, 1/4 άτομα του δείγματος έχουν δεχτεί ghosting, ενώ 1/5 έχουν κάνει ghosting. Εν τω μεταξύ -ένα περίεργο πράγμα- γιατί σχεδόν πάντα αποφασίζουν να εξαφανιστούν μετά από 2-3 μήνες που βγαίνετε;
Γιατί οι άνδρες εξαφανίζονται στους 3 μήνες;
Έχουν πάει τέλεια τα πρώτα ραντεβού, είστε στο σημείο που αρχίζετε να γνωρίζεστε καλύτερα, μιλάτε για τα συναισθήματά σας, νομίζεις πως επιτέλους τον βρήκες και τσουπ, γύρω στους 3 μήνες τρως ghosting και βγάζεις πάλι το παγωτό από την κατάψυξη.
Εντάξει, 3 μήνες δεν είναι και μια ζωή, αλλά είναι αρκετός χρόνος για να δεθείς, ακόμα και να ερωτευτείς, οπότε η όλη φάση είναι ψυχοφθόρα και πολύ πιθανό να τη βιώνεις ως ένα χωρισμό, ακόμη κι αν δεν είσασταν μαζί. Έτσι, τα “γιατί” που σε κατακλύζουν είναι πολλά, αλλά ευτυχώς υπάρχει η επιστήμη να σου τα απαντήσει, αφού αυτός δε φιλοτιμήθηκε.
Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, λοιπόν, υπάρχουν δύο είδη ζευγαρώματος για τους ανθρώπους: το βραχυχρόνιο (καλοκαιρινοί έρωτες, one-night stands κτλ) και το μακροχρόνιο (σχέση, γάμος κτλ), όπως εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Jack Worthy, σε σχετικό άρθρο.
Τη ζημιά εδώ, την κάνουν οι ορμόνες στους άνδρες και μπερδεύονται οι γλυκούληδες και δεν ξέρουν τι από τα δύο θέλουν από σένα καμιά φορά. Πιο συγκεκριμένα, τους πρώτους τρεις μήνες, οι άνδρες βιώνουν λίγο διαφορετικά τα συναισθήματά τους απ’ ότι εμείς. Αυτό που νιώθουν βασίζεται περισσότερο σε σαρκική έλξη και ένστικτα, που τα λες και ζωώδη. Ειδικά όταν τα νιώθουν πάρα πολύ έντονα όλα αυτά για κάποια, μπορεί να πιστέψουν ότι είναι ερωτευμένοι, χωρίς να είναι.
“Δηλαδή μου έλεγε ψέματα;”
Μπορεί να έκανε σχέδια για καλοκαιρινές διακοπές μαζί σου, να σου είπε ότι είναι πρώτη φορά που νιώθει έτσι, να ήθελε να σου γνωρίσει τους φίλους του, αλλά ξαφνικά να σου έκανε ghosting. Ναι, συμβαίνουν κι αυτά. Αλλά γιατί;
Δε μπορούμε να απορρίψουμε εντελώς το σενάριο ότι απλά έπεσες σε μαλάκα, που σου έταζε τον ουρανό με τ’ άστρα για να σε “ξελογιάσει”. Όμως είναι πολύ πιθανό αυτό το κοκτέιλ ορμονών, ενστίκτων και ερωτικής έλξης που σου περιέγραψα πριν να τον παρέσυρε και να πίστευε στα αλήθεια αυτά που σου έλεγε.
Μετά τους 3 μήνες, όμως, όλα αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρα. Προφανώς, μια σχέση δε μπορεί να έχει μέλλον, αν το μόνο που υπάρχει είναι φυσική έλξη. Επίσης, είναι το σημείο εκείνο στο οποίο ο άνδρας αρχίζει έστω υποσυνείδητα να αναρωτιέται αν είσαι σε φάση για δεσμεύσεις ή/και αν βλέπει κάτι τέτοιο να βγάζει νόημα μαζί σου. Αν δει πως όχι, θα φύγει. Αλλά πού να κάθεται να εξηγεί και να παίρνει πίσω όσα είχε πει; Και κάπως έτσι ένα σημαντικό ποσοστό ανδρών έχει κάνει το ghosting χόμπι. Για να μην πω επάγγελμα…
“Γιατί δε μπορούσε να μου δώσει μια εξήγηση;”
Γιατί είναι μαλ…λον πιο εύκολο να γίνεις μπουχός από το να πρέπει να κάνεις τη “δύσκολη” συζήτηση. Αυτή είναι η πιο απλή και μάλλον η πιο συνηθισμένη αιτία για την οποία κάποιος ή κάποια (γιατί και εμείς το κάνουμε, κορίτσια, μη βγάζουμε την ουρά μας απ’ έξω. Άλλο που τώρα κράζουμε τους άνδρες) κάνει ghosting.
Αλλά ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τους πιο κοινούς λόγους που ένας άνδρας θα αποφασίσει να εξαφανιστεί με αυτόν τον τρόπο από τη ζωή σου, σύμφωνα με το Psych Central, ένα από τα πιο έγκριτα ψηφιακά δίκτυα ειδικών της ψυχικής υγείας:
- Φοβάται ότι θα σε πληγώσει
Μας αρέσει-δε μας αρέσει, είναι πολύ πιθανό να φάγαμε ghosting, επειδή ο τύπος δε γούσταρε και πολύ ή επειδή του κέντρισε το ενδιαφέρον κάποια άλλη. Όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για να το εξηγήσεις αυτό σε ένα άτομο που ξέρεις ότι του αρέσεις και έχει συναισθήματα για σένα. Είναι λογικό να σκεφτείς ότι μπορεί να τον/την πληγώσεις και είναι πολύ πιθανό και να συμβεί.
Θα τους εξηγήσει, όμως, κάποιος, ότι είναι πολύ χειρότερο να μας αφήνουν στην αβεβαιότητα και με εκατομμύρια ερωτηματικά να αιωρούνται πάνω από το κεφάλι μας; Ήρεμα ρωτάω.
- Χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Υπάρχει το IQ, αλλά υπάρχει και το EQ (Emotional Intelligence) ή αλλιώς συναισθηματική νοημοσύνη, που είναι η ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει τα δικά του, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων και να συμπεριφέρεται βάσει αυτών με ενσυναίσθηση.
Η λέξη-κλειδή εδώ είναι η ενσυναίσθηση, καθώς ένα άτομο που δεν έχει ενσυναίσθηση δε θα κατανοήσει τις συναισθηματικές συνέπειες των πράξεών του σε τρίτα άτομα. Με λίγα λόγια, δε θα τον νοιάξει καν αν εσύ λιώνεις πάνω από το κινητό περιμένοντας ένα μήνυμά του.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Όπως εξηγούμε αναλυτικά και στο νέο E-Book μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πηγή πάρα πολλών προβλημάτων στις σχέσεις και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Το ghosting από έναν άνδρα με χαμηλή αυτοεκτίμηση λειτουργεί ως μέσο αυτοσαμποτάζ, γιατί απλά αισθάνεται ότι δεν του αξίζεις.
- Φόβος για δέσμευση ή/και οικειότητα
Στο E-Book μας, μπορείς να διαβάσεις, επίσης, ότι ο φόβος για οικειότητα είναι η κατάσταση εκείνη στην οποία δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να δεθεί συναισθηματικά με άλλα άτομα. Ο φόβος για δέσμευση, από την άλλη, είναι ο φόβος της αποκλειστικότητας, που μας κρατάει από το να δημιουργούμε σταθερές σχέσεις. Μπορεί, λοιπόν, το δικό σου “φαντασματάκι” να ανήκει σε μία από τις δύο αυτές κατηγορίες.
Ελπίζω αφού διάβασες αυτό το άρθρο να ξεκαθάρισες κάπως στο μυαλό σου τι τρέχει με το θέμα ghosting. Σε επόμενο άρθρο εννοείται πως θα σου μιλήσω για τους τρόπους που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τότε, όμως, θυμήσου το χρυσό κανόνα: στο ghosting απαντάμε με ghosting.
Τέλος, αν βρήκες το άρθρο μας χρήσιμο, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly! Και για εσένα που είσαι του βίντεο, δες το βίντεο μας “Ghosting: Γιατί εξαφανίζονται οι άνδρες;” στο κανάλι μας στο YouTube!