Η Ιστορία Σου: “Σχέση με νάρκισσο”

“Κορίτσια μου καλησπέρα. Βγήκα από μια κακοποιητική σχέση με νάρκισσο που κάλυπτε την ψυχοπαθολογία του με τον μανδύα της αγάπης και του υπερβολικού ρομαντισμού. Για κάθε του πράξη υπαίτιο ήμουν εγώ και ποτέ δεν αναγνώριζε την ευθύνη του. Ακόμα και για την απιστία του.

Σήμερα, 1 μήνα μετά το χωρισμό, έλαβα ξαφνικό μήνυμα (αφού όλο αυτό το διάστημα με είχε βάλει στη σίγαση για να μη βλέπει πώς περνάω) στο οποίο με κατηγορούσε, ψεύτικη, υποκρίτρια, προσπαθώντας να με γεμίσει με ενοχές και να με ταράξει. Σκοπός του ήταν, όπως ισχυρίστηκε, να με κάνει να καταλάβω πόσο ψεύτικη ήμουν!!!

Αν ποτέ γίνει ιστορία προς ενίσχυση και των λοιπών γυναικών θέλω να ξέρουν ότι δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε τα red flags, να εμπιστευόμαστε τα gut instincts μας και μηδενική ανοχή σε κατηγορίες!!!

  • […] Υπερβολικό love bombing από την αρχή με βαρύγδουπες δηλώσεις.
  • Τιμωρία της σιωπής (άφηνε ασχολίαστες τις ανησυχίες μου για τη σχέση σωπαίνοντας και μετά ξαφνικά ρομαντισμός.
  • Όχι κοπλιμέντα, όχι εκδήλωση περηφάνειας για την ανέλιξή μου (=ζήλια).
  • Κάθε φορά που ανησυχούσα για την αδιαφορία του μου έλεγε “είσαι υπερβολική και υπερευαίσθητη”.
  • SOS! Προσπαθούσα συνεχώς να κάτω την παρουσία μου αισθητή, γιατί του περνούσα απαρατήρητο ό,τι και να έκανα. Ακόμα και μια αλλαγή στα μαλλιά.
  • Παρά το ρομαντισμό και το ενδιαφέρον, το gut instinct μου έλεγε ότι ότι δεν είναι μέσα στη σχέση. Ακόμα και οι αγκαλιές ήταν κατανάγκη.
  • Έπιασα να μιλάει με άλλη και μου λέει “είσαι τρελή, δεν είδες καλά και δε θα ακουμπήσεις το τηλ. μου, γιατί είναι προσωπικό δεδομένο” και μετά απευθείας love bombing.
  • SOS! Έχει κάνει 3 σχέσεις 2 μήνες η καθεμία τις οποίες όλως τυχαίως τις χώριζε αυτός, γιατί κάτι του έκαναν.
  • SOS! Πίεζε από την αρχή για πρακτικό σεξ παρά την επίμονη άρνησή μου και κάθε φορά προσπαθούσε να με πείσει λέγοντας “αν δεν τα κάνεις αυτά με τη σχέση σου, με ποιον;” (=χειραγώγηση).

[…]Ευτυχώς ξεκίνησα ψυχοθεραπεία για υποστήριξη”.

Φίλη μας, αρχικά θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε πολύ που μας εμπιστεύτηκες μια τόσο σημαντική και τραυματική εμπειρία για σένα. Αυτό είναι ενδεικτικό της σχέσης που έχουμε χτίσει με τις αναγνώστριές μας και δε φαντάζεσαι πόσο χαρούμενους μας κάνει όλους στην ομάδα του LadiesOnly!

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι με αφορμή την ιστορία σου,στο σημερινό άρθρο θα συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα: το πώς αντιμετωπίζουμε μια σχέση με νάρκισσο. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.

1. Ενημερώσου

Στοιχεία ναρκισσισμού μπορεί να έχουμε πολλοί από εμάς. Ο ναρκισσισμός, όμως, μπορεί να φτάσει και σε επίπεδα διαταραχής, όπου πλέον μιλάμε για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και το άτομο φυσικά έχει την ανάγκη υποστήριξης από ειδικό.

Το πρώτο, επομένως, που έχουυμε να κάνουμε, αν υποπτευθούμε ότι έχουμε ένα τέτοιο άτομο στη ζωή μας, είναι να ενημερωθούμε για τα αίτια και τα σημάδια αυτής της διαταραχής. Φυσικά δεν είμαστε όλοι ψυχολόγοι για να βγάζουμε ξαφνικά διαγνώσεις, αλλά καλό είναι να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ώστε να προφυλαχθούμε.

2. Υπερασπίσου τον εαυτό σου

Πολλές φορές είναι μάταιο να τα βάλουμε με ένα νάρκισσο, γιατί φυσικά πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο. Και αν πρόκειται για κάποιον απλό γνωστό ή μακρινό συγγενή, που δεν έχουμε συνέχεια πάνω από το κεφάλι μας, μπορούμε απλά όταν μας λέει “πετάει ο γάιδαρος” να απαντάμε ότι πετάει.

Όταν με αυτό το νάρκισσο έχουμε σχέση, όμως, δε γίνεται και δεν πρέπει συνεχώς να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να καλύπτουμε την ανάγκη του να δείχνει ξερόλας ή να μας χειραγωγεί.

Επομένως, στις ασυναρτησίες και το gaslighting του νάρκισσου απαντάμε, για να τον βάλουμε στη θέση του, αλλά όχι με νεύρα και φωνές. Γιατί αυτός σίγουρα θα αντιδράσει που τολμήσαμε να διαφωνήσουμε μαζί του, οπότε αν εκραγούμε κι εμείς, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ξεκινήσουμε ένα μαραθώνιο καυγά.

3. Θέσε τα όριά σου

Αυτός ο κανόνας ισχύει φυσικά για κάθε σχέση που έχουμε και θέλουμε να διατηρήσουμε υγιή. Καμιά φορά, όμως, όταν είμαστε σε μια χαρούμενη σχέση, που υπάρχει εμπιστοστύνη, αφηνόμαστε κάπως, γνωρίζοντας ότι το αγόρι μας δεν πρόκειται να μη σεβαστεί τα όριά μας.

Σε μια σχέση με νάρκισσο, ωστόσο, αυτή η πολυτέλεια να αφεθούμε εντελώς δεν υπάρχει, γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μη σεβαστεί τα όριά μας και -με συγχωρείς για την έκφραση- να μας καβαλήσει κανονικότατα.

4. Μην προσπαθείς να τον “σώσεις”

Όπως είπαμε και νωρίτερα, δεν είμαστε όλοι ψυχολόγοι ούτε ψυχίατροι, για να βγάζουμε διαγνώσεις και πόσο μάλλον για να προσπαθήσουμε να λύσουμε εμείς αυτό το ζήτημα του νάρκισσου συντρόφου μας. Και οι συμβουλές που διαβάζεις σε αυτό το άρθρο δεν αποσκοπούν στο να τον βοηθήσουμε να ξεπεράσει τη διαταραχή του, αλλά να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να αντέξουμε σε αυτή τη σχέση, αφού για τους δικούς μας λόγους έχουμε αποφασίσει να μην την εγκαταλείψουμε.

Μόνο ένας ειδικός μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Άλλωστε, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συνήθως αντιμετωπίζουν και άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας ή ακόμη και άλλες διαταραχές προσωπικότητας τις οποίες φυσικά δε μπορούμε να γνωρίζουμε.

5. Κατάλαβε πότε πρέπει να φύγεις

Είναι πραγματικά πολύ θαρραλέα η απόφασή σου να παραμείνεις σε σχέση με ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή. Κρύβει πολλά ρίσκα και για τη δική σου ψυχική υγεία και χρειάζεται συνεχή προσπάθεια και υπομονή. Ο καθένας, όμως, είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Αν όλοι προσέχουμε ο καθένας τον εαυτό του, τότε όλοι θα είμαστε καλά.

Επομένως, είναι σημαντικό όσο βρίσκεσαι σε αυτή τη σχέση να αξιολογείς όσα δίνεις και όσα παίρνεις και να έχεις ανοιχτά τα μάτια σου για σημάδια που σου λένε ότι πρέπει να φύγεις εδώ και τώρα. Ορισμένα από αυτά είναι:

  • προσωπικές προσβολές/λεκτική βία,
  • χειραγώγηση (συχνά γίνεται από τους νάρκισσους με δημόσιο εξευτελισμό),
  • απειλές,
  • παράλογη ζήλια και κατηγορίες που φυσικά δεν ευσταθούν,
  • προσπάθεια να σου πει αυτός που νιώθεις εσύ παρά να κάτσει να ακούσει από σένα πώς όντως νιώθεις,
  • αδιαφορία για οτιδήποτε σε ανησυχεί.

Ελπίζουμε να βρήκες το σημερινό μας άρθρο διαφωτιστικό. Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα, για το πώς μπορούμε να διαφυλλάσσουμε την ψυχική μας υγεία είτε είμαστε σε σχέση είτε single, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top