Χειριστικός σύντροφος: 4 σημάδια για να τον εντοπίσεις

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο μας, υπάρχουν αρκετά είδη τοξικών σχέσεων και συντρόφων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, πάντως, η τοξικότητα έγκειται στο γεγονός ότι ένας από τους δύο συντρόφους είναι χειριστικός.

Τι σημαίνει όμως η χειριστικότητα; Όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό επιστημονικό άρθρο, οι χειριστικές συμπεριφορές είναι εκείνες που σκοπό έχουν να ελέγξουν μια κατάσταση ή τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σου σχετικά με μια κατάσταση.

Πολλές φορές, βέβαια, προσπαθούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις και τις αντιδράσεις άλλων για το δικό μας καλό. Π.χ. να παρακαλέσουμε το αγόρι μας να κατεβάσει αυτός τα σκουπίδια και να του πούμε δυο γλυκόλογα παραπάνω για να τον πείσουμε. Αυτό είναι φυσικά στα όρια του φυσιολογικού. Το να του πούμε, όμως, “Είτε κατεβάζεις τα σκουπίδια είτε χωρίζουμε”, ε, δεν το λες και φουλ υγιές. Αυτό είναι ένα παράδειγμα χειριστικής συμπεριφοράς.

Βέβαια, δεν είναι πάντα τόσο εμφανής και άμεση κάθε χειριστική συμπεριφορά, γιατί, βλέπεις, πολλοί επιστρατεύουν όλο τους ταλέντο και τη μαεστρία για να μην τους καταλάβεις. Μην ανησυχείς, όμως, φίλη. Μαζί θα δούμε τα 4 πιο συνήθη χαρακτηριστικά ενός χειριστικού ανθρώπου σε μια σχέση, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις από την αρχή και να ξέρεις με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Και φυσικά να φύγεις…

1. Ένας χειριστικός σύντροφος μπορεί να σε φορτώσει με τύψεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χειριστικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται σχεδόν ποτέ τα λάθη τους και βέβαια αυτό σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Αντιθέτως, προκειμένου να απαλλαγούν οι ίδιοι από τις τύψεις τους, τις μεταφέρουν σε σένα. Προσπαθούν, με άλλα λόγια να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα και ενοχές για πράγματα που έκαναν οι ίδιοι. Ή απλά προσπαθούν να σε γεμίσουν τύψεις, για να περάσει το δικό τους.

Γυναίκα καθισμένη στο έδαφος με το πρόσωπο προς τα κάτω με θέα τη θάλασσα

Ας δούμε, όμως, ορισμένα παραδείγματα, για να το καταλάβουμε καλύτερα:

  • “Δε φταίω εγώ που πήγα με άλλη, αλλά εσύ που δε θες πια να κάνουμε συχνά σεξ“.
  • “Θα βγεις με τις φίλες σου και μένα θα με αφήσεις εδώ ολομόναχο, ε;”
  • “Δε θες να βγούμε απόψε, επειδή είσαι κουρασμένη; Δεν πειράζει, θα μείνω πάλι μέσα, ενώ έχω να βγώ μια βδομάδα…”

2. Το gaslighting μπορεί να γίνει το αγαπημένο του παιχνίδι

Στο βρετανικό θεατρικό έργο “Gas Light” του Patrick Hamilton, ένας χειριστικός σύζυγος προσπαθεί να τρελάνει τη σύζυγό του με διάφορα μέσα, μέχρι η ίδια να αμφισβητεί τη λογική της. Από εκεί προήλθε, λοιπόν, και ο όρος gaslighting, που δεν είνα τίποτα παραπάνω από ακόμη ένα είδος χειραγώγησης, μέσω του οποίου κάποιος προσπαθεί να σε τρελάνει, κάνοντάς σε να αμφισβητείς αυτά που έχεις πει, αυτά που έχεις δει και όσα συμβαίνουν γύρω σου.

Πρακτικά, το gaslighting μπορεί να κρύβεται πίσω από φράσεις, όπως το κλασσικό “δεν είναι αυτό που νομίζεις”, αλλά και το “πότε είπα εγώ κάτι τέτοιο; Λάθος θυμάσαι” ή “Δεν ήμουν εγώ αυτός που είδες στο μπαρ, μάλλον έχεις πρόβλημα” και άλλα παρόμοια…

3. Δε σέβεται τα όριά σου

Είναι αυτονόητο ότι οποιοσδήποτε προσπαθεί να χειραγωγήσει τις σκέψεις και τις πράξεις σου δε σέβεται τα όριά σου. Ένας χειριστικός σύντροφος, λοιπόν, θα αρχίσει σιγά-σιγά (για να μην το καταλάβεις) να ξεπερνάει τα όρια, θα σε τεστάρει στην αρχή, για να δει μέχρι πού μπορεί να φτάσει και αν δει ότι είσαι δεκτική, θα καταλήξει να σε έχει “καβαλήσει” κανονικά και σχεδόν να μην έχεις προσωπικό “χώρο”.

Γυναίκα κρύβει τα μάτια της με τα χέρια της και στο βάθος ο σύντροφός της κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια

Βέβαια, επειδή όπως είπαμε πολλά χειριστικά άτομα επιστρατεύουν όλη τους την πονηριά, ένας χειριστικός σύντροφος θα κοιτάξει να τα κάνει όλα αυτά καμουφλαρισμένος. Και ποιο είναι το καλύτερο καμουφλάζ; Η επίκληση στην αγάπη φυσικά.

“Μα είμαστε ζευγάρι και πρέπει να τα μοιραζόμαστε όλα”, “Εγώ για το καλό σου σου το λέω”, “Κανείς δε σε νοιάζεται όπως εγώ, ούτε η οικογένεια ούτε οι φίλοι σου”, “Πού θα πας μόνη σου; Θα έρθω κι εγώ μαζί” κι άλλα πολλά πολλά τεχνάσματα και τοξικές συμπεριφορές που στόχο έχουν τι; Να αποκτήσει ο ίδιος απόλυτο έλεγχο σε κάθε πτυχή της ζωής σου: στις επαγγελματικές σου επιλογές, στις φιλίες σου, στη σχέση με την οικογένειά σου, στον τρόπο που ντύνεσαι και βάφεσαι κ.α.

4. Θα χρησιμοποιήσει ψέματα για να σου τραβήξει την προσοχή

Ένα χειριστικό άτομο, προκειμένου να καταφέρει να σε ελέγξει, πρέπει κατ’ αρχάς να κερδίσει την προσοχή σου και να σε κάνει με κάποιον τρόπο να ασχολείσαι όσο περισσότερο γίνεται μαζί του. Αυτό συχνά θα το καταφέρει είτε με διάφορα ψεύτικα σενάρια είτε κάνοντάς σε να ζηλέψεις, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο.

Σε πάμπολλες ταινίες για παράδειγμα έχουμε δει τη γυναίκα να λέει ψέματα ότι είναι έγκυος ή ότι έχει καθυστέρηση, για να κερδίσει βεβαίως την απόλυτη προσοχή του συντρόφου της.

Άλλα παραδείγματα είναι να σου πει ότι είναι άρρωστος ή ότι έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, ότι έχει σοβαρά θέματα με την οικογένειά του, ότι είναι συνεχώς πολύ στεναχωρημένος και μόνος του κτλ. Προσοχή όμως. Δε σημαίνει ότι όταν μας πει κάποιος κάτι τέτοιο είναι χειριστικός, λέει ψέματα και προσπαθεί να μας ελέγξει. Όμως όταν βλέπεις να δημιουργείται ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο οποίο ο τύπος συνέχεια κλαίγεται και με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να είναι πάντα το επίκεντρο και εσύ να τον νταντεύεις, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το συζητήσεις μαζί του.

Όπως είπαμε, είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να σου προκαλέσει ζήλια, λέγοντάς σου συνέχεια π.χ. ότι του την πέφτουν, ότι του στέλνουν άλλες μηνύματα κτλ, προκαλώντας σε με αυτόν τον τρόπο να ασχολείσαι περισσότερο μαζί του και βάζοντάς σε σε ένα μόουντ ανταγωνισμού, για να γίνεις η καλύτερη σύντροφος του κόσμου…

Χειριστικός σύντροφος δείχνει την οθόνη του κινητού στη σύντροφό του η οποία είναι στεναχωρημένη

Σε γενικές γραμμές, σχεδόν κάθε πράξη και λέξη ενός χειριστικού ανθρώπου περιέχει τον εκβιασμό είτε άμεσα είτε έμμεσα. Και βέβαια δεν είμαστε ηλίθιες, για να υποκύπτουμε σε εκβιασμούς. Ο έρωτας ίσως καμιά φορά βέβαια μας αποβλακώνει, γι’ αυτό είναι σημαντικό σε κάθε σχέση να κρατάμε χώρο και χρόνο για τον εαυτό μας, ώστε να μπορούμε να αποστασιωποιούμαστε όταν χρειάζεται και να βλέπουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την κατάσταση.

Ελπίζω να βρήκες το σημερινό μας άρθρο ενδιαφέρον και χρήσιμο. Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly! Επίσης, σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ενα χειριστικό σύντροφο.

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις και τον έρωτα, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top