Περίοδος. Μόνο και μόνο στον ήχο της λέξης νιώθουμε τον γνωστό πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Εάν και η κάθε μία γυναίκα αντιμετωπίζει λίγο διαφορετικά την περίοδο της, σε γενικές γραμμές υπάρχει ένα στάνταρ που ξέρουμε όλες: κάθε 28 μέρες έρχεται ο κόκκινος στρατός, εκείνη η μέρα του μήνα, το γυναικείο πρόβλημα, το δώρο της φύσης, η θεία Φλο αν είσαι αγγλομαθής, και τα λοιπά και τα λοιπά. Τα ξέρουμε όλα αυτά. Αυτό που πολλές δεν ξέρουμε όμως, είναι τι ακριβώς γίνεται στο σώμα μας και στην ψυχολογία μας από τον έναν κύκλο στον άλλον. Πάμε να δούμε πόσο τελικά επηρεάζει η περίοδος την ψυχολογία μας;
Εβδομάδα 1η (μέρα 1 – μέρα 7)
Καλώς τα μας. Η μέρα που περίμενες με ανυπομονησία (ΝΟΤ), είναι εδώ. Το οιστρογόνο μας είναι σε χαμηλά επίπεδα και εμείς είμαστε ω, τόσο κουρασμένες. Πέρα από την κούραση όμως, έχουμε και τα άλλα καλά: πόνος, θυμός, ευαισθησία, και μια τάση να χτυπήσουμε όποιον άντρα βρεθεί στο δρόμο μας. Α, ναι, και το κερασάκι στην τούρτα – το στήθος μας πονάει λες και κάποιος το χρησιμοποίησε για σάκο του μποξ. Τέλεια. Τι μπορείς να κάνεις; Χα, χα, χα. Τίποτα. Υπομονή. Προσπάθησε να περιποιηθείς τον εαυτό σου, να φας όταν θες να φας, να κοιμηθείς όταν θες να κοιμηθείς, και να περιμένεις το οιστρογόνο να αρχίσει την ανοδική πορεία. Καλή τύχη.
Εβδομάδα 2η (μέρα 8 – μέρα 14)
Το οιστρογόνο και η προγεστερόνη ανεβαίνουν. Ουίιι! Ώρα για πάρτυ. Η ροή του αίματος επιτέλους σταμάτησε, νιώθεις σα να θέλεις να πετάξεις τις σερβιέτες και τα ταμπόν σαν κομφετί και η ενέργειά σου είναι στα ύψη όσο περνάνε οι μέρες. Επίσης, εκείνους τους άντρες που ήθελες να χτυπήσεις έντονα την προηγούμενη βδομάδα, τώρα τους θες για άλλα πράγματα. Μια προσοχή εδώ, γιατί με την ανεβασμένη ενέργεια μπορεί να ανέβουν και τα επίπεδα άγχους – οπότε μην πιείς τον τριπλό εσπρέσο σε αυτή τη φάση γιατί θα σε βρούμε πάνω σε καμιά σκεπή να φωνάζεις ‘μπορώ να πετάξω’.
Εβδομάδα 3η (μέρα 15 – μέρα 21)
Το οιστρογόνο κάνει βουτιά και η προγεστερόνη συνεχίζει να σκαρφαλώνει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ξαφνικά είμαστε στη φάση τραμπολίνο. Στην αρχή της εβδομάδας θέλουμε να κοιμηθούμε, να κάτσουμε λιγάκι, ένα πεντάλεπτο ρε παιδιά, κάτι. Προς το τέλος της εβδομάδας, τώρα που τα επίπεδα ορμονών μας αρχίζουν και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ισορροπούν, μπαίνουμε στη φάση ζεν. Προσοχή λίγο και πάλι εδώ, γιατί μπορεί να αισθανόμαστε καλά αλλά έχουμε ωορρηξία, που σημαίνει ότι αν δε θέλουμε παιδάκι, δεν κάνουμε σεξ χωρίς προστασία. Αν από την άλλη θέλουμε παιδάκι, τώρα είναι η ώρα να κλείσεις τον καλό σου στην κρεβατοκάμαρα και να ριχτείτε στη δουλειά.
Εβδομάδα 4η (μέρα 22 – μέρα 28)
Νόμιζες ότι θα τη γλυτώσεις από το PMS; Χα, χα, και ξανά χα. Το αγαπημένο μας (NOT) προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ήρθε ξανά στην πόλη μας για την μηνιαία του παράσταση. Το οιστρογόνο, η προγεστερόνη, και η τεστοστερόνη αποφασίζουν να πέσουν στα τάρταρα και εμείς νιώθουμε πως τίποτα δεν έχει νόημα σε αυτή τη ζωή. Σε αυτό το σημείο είναι που ο καλός σου ανοίγει την πόρτα της κρεβατοκάμαρας, πετάει μέσα μια σοκολάτα, και την ξανακλείνει πριν προλάβεις να ουρλιάξεις ότι ΚΑΛΑ ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΑΜΥΓΔΑΛΑ. Το άλλο τέλειο που συμβαίνει σε αυτή τη φάση είναι ότι δεν μπορείς να κοιμηθείς και πολύ καλά, και όταν λέμε πολύ καλά, εννοούμε ότι όσες φορές και να γυρίσεις το μαξιλάρι δεν θα βολευτείς, οπότε καλύτερα βάλε να δεις καμιά σειρά και ξέχνα τα όλα.
Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να πούμε για την περίοδο αλλά σε αυτό το άρθρο δε χωράνε όλα. Οπότε, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μας ακολουθήσεις στα social media και να δεις το κανάλι μας στο YouTube γιατί, πίστεψέ μας, έχουμε να πούμε πολλά ακόμα σε αυτή την παρέα. Τα λέμε την επόμενη φορά!