Δηλαδή θέλεις να μου πεις τώρα ότι υπάρχει υγιής και τοξικός καβγάς; Δεν είναι όλοι οι καβγάδες επιζήμιοι για τη σχέση μας; Δε δημιουργούν σιγά-σιγά ρωγμές που μας απομακρύνουν;
Και όμως, φίλη, ο καβγάς στη σχέση σου με το αγόρι σου όχι μόνο δεν είναι πάντα επιζήμιος, αλλά σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Maria Thestrup μπορεί να βγείτε και κερδισμένοι, γιατί είναι μια ιδανική ευκαιρία για να:
- εντοπίσετε προβλήματα που σε ήρεμο κλίμα πολλές φορές δεν αναδύονται. Πάνω στα νεύρα μας καμιά φορά λέμε και χοντράδες που δεν εννοούμε, αλλά λέμε και μεγάλες αλήθειες, που με τεράστια επιδεξιότητα κρατούσαμε καιρό μέσα μας. Τα μυστικά, όμως, στις σχέσεις συνήθως δε βγαίνουν σε καλό.
- μάθετε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Πολλές φορές λέμε ή έχουμε ακούσει από τους γύρω μας “Όταν θυμώνω, δεν είμαι ο εαυτός μου”. Ε, με συγχωρείς, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερη μαλακία από αυτήν. Και ποιος είναι δηλαδή ρε φίλε, αν δεν είσαι εσύ; Νομίζω θα συμφωνήσεις με το ότι οι άνθρωποι δεν κρινόμαστε μόνο από το πώς συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε χαρούμενοι και γαλήνιοι. Παίζει ρόλο και πώς καταφέρνουμε να διαχειριστούμε τις δύσκολες στιγμές μας και δη το θυμό μας.
Είναι, πολύ χρήσιμο, λοιπόν, να ξέρεις πάνω σε έναν καβγά πώς μπορεί ο δικός σου να αντιδράσει: θα κρατήσει την ψυχραιμία του; Θα τα σπάσει όλα; Θα αρχίσει να σε στολίζει με διάφορα κοσμητικά επίθετα; Θα σε κάνει να φοβηθείς για τον εαυτό σου; Νομίζω το έπιασες το νόημα.
Τι έλεγα, όμως; Α, ναι. Ότι δεν είναι και δε χρειάζεται να είναι όλοι οι καβγάδες τοξικοί. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να κρατήσουμε σε ένα υγιές επίπεδο τους καβγάδες που προκύπτουν με το αγόρι μας, ώστε στο τέλος αυτό που θα μένει να μην είναι νεύρα και βαριές κουβέντες που δύσκολα θα ξεχαστούν, αλλά το συναίσθημα ότι ξεπεράσατε άλλη μια δυσκολία μαζί.
1. Προσοχή στις λέξεις…
Όπως έχουμε ξαναπεί, πολλές φορές περισσότερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο λες κάτι, παρά αυτό που λες. Μπορείς να διαβάσεις και σε σχετική έρευνα, λοιπόν, ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να επικοινωνήσουμε τα προβλήματά μας στο σύντροφό μας, ειδικά πάνω σε έναν καβγά είναι το Α και το Ω για να μην καταλήξει ο καβγάς αυτός να είναι απλά καταστροφικός.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, επομένως, είναι να χρησιμοποιούμε όσο γίνεται περισσότερο “θετική γλώσσα” και να αποφεύγουμε την κριτική. Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να το καταλάβουμε καλύτερα:
- Αντί να πεις “Θέλω να μιλήσουμε, υπάρχει πρόβλημα”, μπορείς να αντικαταστήσεις τη λέξη “πρόβλημα”, που είναι αρνητική και αμέσως τρομάζει τον άλλον, με τη λέξη “θέμα” ή “ζήτημα”.
- Αντί να πεις “Ποτέ δε με καταλαβαίνεις”, μπορείς να πεις “Μερικές φορές αισθάνομαι ότι δεν καταλαβαίνεις πώς νιώθω”. Στην πρώτη πρόταση, το “ποτέ” είναι μια υπερβολή που συνήθως μας βγαίνει όταν έχουμε νευράκια. Αλλά βρε φίλη δε γίνεται να μη σε καταλαβαίνει και ΠΟΤΕ. Οπότε μην τον κατηγορούμε άδικα τον άνθρωπο.
- Αντί να πεις “Με κάνεις έξαλλη”, μπορείς να πεις “Μου έχει δημιουργηθεί ένταση με το Χ θέμα”. Γενικά, προσπάθησε να εξηγήσεις το θέμα που έχεις περιγράφοντας πώς νιώθεις εσύ και όχι κατηγορώντας τον, γιατί αυτόματα τον αναγκάζεις να μπει σε μια αμυντική θέση, που δε θα βοηθήσει στο να έχετε μια ουσιαστική συζήτηση.
- Αντί να πεις “Είσαι ψεύτης!”, μπορείς να πεις “Μήπως δεν ήσουν απολύτως ειλικρινής μαζί μου με το Χ θέμα και θα ήθελες να μοιραστείς και κάτι άλλο;”. Γενικά, καλό είναι να αποφεύγουμε τους χαρακτηρισμούς, γιατί φέρνουν ακόμα περισσότερη ένταση και μπορεί να χαθεί ο έλεγχος πάνω στον καβγά και να γίνετε από δυο χωριά…
2. Θυμίσου ότι είστε μαζί και όχι απέναντι
Για να έχεις μπει στη διαδικασία να καβγαδίσεις μαζί του, σημαίνει ότι κάτι σε ενοχλεί και θέλεις να το λύσεις. Επομένως, σε ενδιαφέρει και η σχέση σας και το άτομο. Από την άλλη και ο ίδιος, για να έχει μπει στη διαδικασία να κάτσει να σε ακούσει σημαίνει ότι ενδιαφέρεται για σένα και θέλει να βρείτε μια άκρη. Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Robert Allan, το ότι κάποιος έρχεται σε σύγκρουση μαζί σου είναι ένδειξη ότι σε νοιάζεται.
Αυτό τι μας λέει; Ότι όσο κι αν είναι δύσκολο καμιά φορά πάνω στον καβγά, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε μαζί και όχι αντίπαλοι. Το θέμα δεν είναι να βρεις κάτι να του πεις που θα τον πονέσει, για να κερδίσεις τον καβγά, αλλά να κάνετε μια συζήτηση, που έστω κι αν γίνεται με φωνές, κάπου θα βγάλει.
3. Κράτα την ουσία
Σου έχει τύχει ποτέ να ξεκινήσετε να μαλώνετε, επειδή άφησε π.χ. το μποξεράκι του πεταμένο στο πάτωμα και να καταλήγετε να μαλώνετε επειδή η μάνα του δε σε συμπαθεί; Νομίζω κατάλαβες ποιους καβγάδες εννοώ. Αυτούς που αρχίζουν κατά τις 9 το πρωί κι έχει πάει 11 το βράδυ και μπορεί ακόμα να βρίζεστε. Άντε να κάνατε κανένα διάλειμμα για φαγητό.
Αυτό συμβαίνει, γιατί πάνω στα νεύρα μας, πέρα από το λόγο για τον οποίο συζητάμε, θυμόμαστε και όό,τι άλλο μπορεί να έχει κάνει το αγόρι μας που μας έχει ενοχλήσει και του το τρίβουμε στη μούρη. Έτσι καταλήγουμε να μαλώνουμε ταυτόχρονα για 10 διαφορετικά προβλήματα και φυσικά δεν καταφέρνουμε να λύσουμε κανένα. Κάνε, λοιπόν, φόκους στο ένα για αρχή και τα άλλα άσ’ τα για την επόμενη φορά, δε θα χαθείτε.
Επίσης, ο μόνος τρόπος για να κρατήσεις την ουσία από τη συζήτηση, είναι να ακούς πραγματικά αυτό που σου λέει και όχι απλά να περιμένεις να σταματήσει για να του απαντήσεις.
Και τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, μην πιάνεσαι από τις λέξεις. Για παράδειγμα, αν σου πει “Συνέχεια εγώ βγάζω το σκύλο βόλτα”, αν ξέρεις ότι αυτό όντως συμβαίνει, μην του απαντήσεις “Προχθές τον έβγαλα εγώ”. Το θέμα του δεν είναι όπως καταλαβαίνεις ότι δεν το έχεις κάνει ποτέ εσύ, αλλά ότι τον αναγκάζεις να το κάνει σχεδόν όλες τις φορές αυτός και το καταλαβαίνεις, απλά τώρα έχεις νεύρα και δε θες να το παραδεχτείς.
Αυτές ήταν οι συμβουλές μας για σήμερα, κι ελπίζουμε να σου άρεσαν. Αν βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!
Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς μπορείς να χτίσεις μια υγιή σχέση με το αγόρι σου, αλλά με τον εαυτό σου, τότε πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!