Συγκατοίκηση 1

Ο Απόλυτος Οδηγός Συγκατοίκησης

Η συγκατοίκηση είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά νέα βήματα σε μια σχέση! Είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά, ανυπομονησία, όνειρα, ενθουσιασμό, νέες εμπειρίες, αλλά… και άγχος.

Και με το άγχος, δε αναφέρομαι στο πρακτικό κομμάτι της συγκατοίκησης (αναζήτηση σπιτιού, μετακόμιση, έξοδα κ.τ.λ.), που καθόλου δεν το υποτιμώ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ βαθύτεροι λόγοι, για να αγχωθεί κανείς στη σκέψη της συγκατοίκησης, πριν καν προχωρήσει σε αυτό το βήμα.

Αν κρίνω, μάλιστα, από τις αμέτρητες ερωτήσεις που μας στέλνετε συνέχεια στο Instagram, μάλλον η συγκατοίκηση είναι ένας άλυτος γρίφος για πολλούς:

  • «Μετά από πόσο καιρό σχέσης είναι η σωστή στιγμή να συγκατοικήσω με το αγόρι μου;»
  • «Περνάμε ήδη όλο τον χρόνο μας μαζί. Μήπως να συγκατοικήσουμε;»
  • «Προτείνω συνεχώς να συγκατοικήσουμε, αλλά το αγόρι μου αλλάζει θέμα. Τι να κάνω»
  • «Αν συγκατοικήσουμε, αργά ή γρήγορα θα βαρεθούμε ο ένας τον άλλον;»
  • «Τώρα που μένουμε πλέον μαζί, έχει αλλάξει η συμπεριφορά του. Τι να κάνω;»
  • “Πώς να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα ενώ μένουμε στο ίδιο σπίτι;»

Μήπως ταυτίζεσαι κι εσύ με μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις; Τότε σε έχω, φίλη! Γιατί στο σημερινό άρθρο θα απαντήσουμε σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και άλλες πολλές.

Table Of Contents
  1. Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκατοικήσω με το αγόρι μου;
  2. Τι αλλαγές θα βιώσεις στη συγκατοίκηση με το αγόρι σου;
  3. Πώς να κάνετε τη συγκατοίκηση να πετύχει
  4. Πώς θα κρατήσετε ζωντανή τη σχέση σας όταν συγκατοικείτε;

Για την ακρίβεια, το σημερινό άρθρο είναι ο απόλυτος οδηγός συγκατοίκησης που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι. Μαζί θα συζητήσουμε για όλα τα στάδια της συγκατοίκησης. Πώς θα είναι; Τι πρέπει να περιμένεις; Τι χρειάζεται να προσέξεις; Πώς σώζεται μια σχέση που έχει βαλτώσει εξαιτίας της συγκατοίκησης;

Και βέβαια, θα ξεκινήσουμε από το καυτό θέμα: Πότε είναι η ιδανική στιγμή να συγκατοικήσετε;

Πραγματικά, θα εκπλαγείς με το πόσο απλή είναι η απάντηση σε αυτή και άλλες ερωτήσεις, οι οποίες μπορεί να σου φαίνονται τεράστια διλήμματα. Αλλά γι’ αυτό είναι η ομάδα του LadiesOnly εδώ! Λοιπόν, ξεκινάμε;

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να συγκατοικήσω με το αγόρι μου;

Αν περιμένεις μια απάντηση του τύπου “μόλις κλείσετε 2 χρόνια σχέσης”, συγγνώμη, φίλη, αλλά θα σε απογοητεύσω. Η συγκατοίκηση, για να πετύχει, προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο επίπεδο επικοινωνίας και κατανόησης που ορισμένα ζευγάρια αποκτούν από τον πρώτο μήνα, άλλα μετά από 3 χρόνια και κάποια… ποτέ.

Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς θα καταλάβεις -ή μάλλον πώς θα καταλάβετε- αν εσείς είστε έτοιμοι; Φίλη, αποθήκευσε αυτό το άρθρο στα αγαπημένα, γιατί τώρα πρόκειται να σου αποκαλύψω τις 4 ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε από κοινού με το αγόρι σου, ώστε να μάθετε αν ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να συγκατοικήσετε.

Έχουμε και λέμε:

1. Γιατί θέλετε να συγκατοικήσετε;

Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση στην οποία πρέπει να δώσετε απάντηση και οι δύο, ο καθένας ξεχωριστά και με απόλυτη ειλικρίνεια.

Το θέλεις, επειδή δε μπορείς λεπτό χώρια του; Επειδή νιώθεις πως θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα σε αυτή τη σχέση;

Μήπως το θέλεις, επειδή τον άλλο μήνα λήγει το συμβόλαιό σου και άντε να τρέχεις τώρα να βρίσκεις νέο διαμέρισμα; Μήπως σκέφτεσαι πως αν συγκατοικήσετε θα μπορείς να τον ελέγχεις 24 ώρες το 24ωρο, πονηρούλα;

Απαντώντας σε αυτή την ερώτηση, αρχικά θα καταλάβετε αν τα κίνητρα και των δυο σας είναι αγνά και βγάζουν νόημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείτε αν οι λόγοι για τους οποίους θέλετε να συγκατοικήσετε ταυτίζονται.

Για παράδειγμα, μπορεί, βρε παιδί μου, αυτός να λιώνει για πάρτη σου και να θέλει να μείνετε μαζί. Αλλά εσύ μπορεί να θέλεις να συγκατοικήσετε, επειδή (στο μυαλό σου) το πάτε για γάμο. Όμως, αυτός ο καημένος δεν έχει ιδέα. Και μάλλον δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Κρίμα δεν είναι να μην το ξέρει;

2. Πού βλέπετε τον εαυτό σας σε 2 χρόνια;

Και με αυτό δεν εννοώ αν βλέπετε γάμους και παιδιά στον ορίζοντα. Το σημαντικό εδώ είναι να καθήσετε και οι 2 να σκεφτείτε πού βλέπετε ο καθένας ξεχωριστά τον εαυτό σας στο μέλλον.

Μήπως σκέφτεσαι το ενδεχόμενο να αλλάξεις πόλη ή χώρα; Μήπως θέλεις να φύγεις στο εξωτερικό για ένα μεταπτυχιακό ή για τη δουλειά των ονείρων σου; Το αγόρι σου τι πλάνα έχει;

Προτού παρεξηγήσεις τα λόγια μου, δε θέλω να πω ότι όλοι οι παραπάνω είναι λόγοι που θα μπορούσαν να σας χωρίσουν (αν και θα μπορούσαν).

Είναι πολύ πιθανό να αγαπιέστε πολύ και να κάνετε τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνετε μαζί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ο ένας θα ακολουθήσει τον άλλον σε μια άλλη χώρα.

Απλά, εδώ το θέμα είναι να αναρωτηθείτε και οι δύο ακριβώς μέχρι πού θα φτάνατε ο ένας για τον άλλον και αν βλέπετε ένα κοινό μέλλον μαζί. Γιατί αν σε ένα χρόνο από τώρα ο καθένας σας έχει πλάνα που δεν περιλαμβάνουν τον άλλο, τότε τι νόημα έχει η συγκατοίκηση;

3. Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα;

Πες με πεζή, αλλά εγώ για σένα φροντίζω! Θέλω να είμαι σίγουρη πως θα πάρεις τη σωστή απόφαση και δε θα βιαστείς, επειδή μιλάνε οι πεταλούδες στο στομάχι σου και όχι η λογική σου.

Εντάξει, τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία, αλλά πρέπει και κάτι να τρώτε, φίλη.

Επομένως, τι κάνουμε εδώ; Μιλάμε ανοιχτά για την οικονομική μας κατάσταση, τον προϋπολογισμό και τις κοινές ευθύνες που θα έχουμε.

Παίρνουμε χαρτί, στυλό και κομπιουτεράκι και τα βάζουμε κάτω. Αν βγαίνουν οι αριθμοί, έχει καλώς. Αν δε βγαίνουν, υπομονή, φίλη, όλα θα γίνουν… Απλά λίίίγο αργότερα.

Πίστεψέ με, δε θέλεις να ζεις σε ένα σπίτι που τα οικονομικά θα είναι το μόνιμο άγχος σου και το αποκλειστικό θέμα συζήτησης -και καυγάδων- που θα έχεις με το αγόρι σου.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα λεφτά έχουν καταστρέψει μεγάλους έρωτες. Θα ξεχάσω εγώ που η Λαμπέτη στην Κάλπικη Λίρα άφησε τον Χορν μετά από τόσα χρόνια αγάπης, γιατί δεν άντεχε άλλο τη φτώχεια το κορίτσι;

4. Υπάρχει εμπιστοσύνη;

Θέλω να πιστεύω ότι για να είσαι μαζί του και να σκέφτεσαι μάλιστα να συγκατοικήσεις με αυτόν τον άνθρωπο, τον εμπιστεύεσαι. Όμως, όπως είπαμε και στην αρχή αυτού του άρθρου, η συγκατοίκηση θέλει ένα άλλο, πολύ βαθύτερο επίπεδο εμπιστοσύνης.

Πρέπει να είσαι έτοιμη και να νιώθεις άνετα να εκτεθείς μπροστά σε αυτόν τον άνθρωπο. Για να το θέσω αλλίως: Δε θα μπορείς να κρυφτείς πουθενά. ΠΟΥΘΕΝΑ.

  • Έχεις τα νεύρα σου και θέλεις να ξεσπάσεις; Θα είναι κι αυτός εκεί.
  • Γυρνάς μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά και θέλεις να αράξεις με πυτζάμες στον καναπέ τρώγοντας πατατάκια και βλέποντας My Style Rocks; Θα είναι κι αυτός εκεί.
  • Ξυπνάς από hangover με το μαλλί τζιβάνα κι ένα νέο σπυράκι σε μέγεθος υφαιστείου στη μύτη σου; Θα είναι κι αυτός εκεί.

Όπως μπορείς να διαβάσεις και στο άρθρο που θα σου αφήσω εδώ, αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της συγκατοίκησης. Να μπορείτε και οι δύο να είστε ο εαυτός σας μέσα στο σπίτι, χωρίς να φοβάστε ότι θα κριθείτε. Χωρίς να σκέφτεστε συνέχεια την καθε σας κίνηση. Χωρίς να νιώθετε φιλοξενούμενοι μέσα στο ίδιο σας το σπίτι.

Αν, λοιπόν, τα βρίσκετε σε αυτά τα 4 διλήμματα, με την ευχή μου! Είστε έτοιμοι να συγκατοικήσετε! Ουφ, το λύσαμε κι αυτό! Πάμε τώρα να δούμε τι έχουμε να περιμένουμε μέσα σε αυτή τη νέα συνθήκη…

Τι αλλαγές θα βιώσεις στη συγκατοίκηση με το αγόρι σου;

Συγκατοίκηση 2

Η συγκατοίκηση σίγουρα θα φέρει και για τους δύο πολλές αλλαγές. Άλλες θα είναι θετικές, αλλά αρνητικές. Ορισμένες θα είναι σημαντικές και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της σχέσης. Κάποιες άλλες είναι ασήμαντες και με τον καιρό απλά θα μάθεις να ζεις με αυτές.

Ας δούμε ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που βιώνουμε οι περισσότεροι, όταν συγκατοικούμε με τη σχέση μας:

1. “Πότε με το καλό ο γάμος;”

Ναι, μιλάω για τα σόγια, αυτή τη μάστιγα. Συγκατοίκησες; Τώρα πρέπει να παντρευτείς. Παντρεύτηκες; Τώρα πρέπει να κάνεις παιδί. Έκανες παιδί; Τώρα περιμένουν να κάνεις και το δεύτερο.

Μην αγχώνεσαι, φίλη μου, και μην τους αφήνεις να σου μεταφέρουν όλη αυτήν την πίεση.

Κάνε ο,τι θέλεις, όπως το θέλεις, όποτε θέλεις. Έτσι κι αλλιώς, αυτοί μια ζωή θα λένε τα δικά τους…

2. Θα λυθούν τα μάγια

Θυμάσαι τις εποχές που δεν τον είχες ακούσει ποτέ να ρεύεται; Αυτό θα αλλάξει. Θυμάσαι στην αρχή που δεν υπήρχε περίπτωση να βγεις μαζί του χωρίς να έχεις κάνει ολική αποτρίχωση από τα αυτιά μέχρι τα νύχια των ποδιών σου, σε σημείο που νόμιζε ότι δε βγάζεις καν τρίχες όπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος; Κι αυτό θα αλλάξει.

Είναι κακό να αφήνεστε πού και πού; Όχι, εξάλλου δεν είστε ρομπότ. Πρέπει, όμως, να ξεχάσετε κάθε ίχνος ευγένειας και να αφήσετε πίσω σας κάθε προσπάθεια να αρέσετε ο ένας στον άλλον; Έ, όχι, βέβαια! Εδώ, καλείστε και οι δύο να βρείτε τη χρυσή τομή. Καλή τύχη με αυτό!

3. Θα μαλώνετε πιο συχνά

Τουλάχιστον μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς και τις ισορροπίες σας, είναι πιθανό να μαλώνετε συχνότερα. Πλέον, μοιράζεστε ευθύνες και προβλήματα. Οι λογαριασμοί, οι δουλειές του σπιτιού, η τόση πολλή τριβή είναι λογικό να προκαλέσουν εκνευρισμό.

Μη φοβάσαι τους καυγάδες, όμως, φίλη. Γιατί ο καυγάς είναι απλά ακόμη ένας τρόπος να επικοινωνήσετε καλύτερα και να λύσετε προβλήματα. Αρκεί να καυγαδίζετε… σωστά.

Τώρα θα μου πεις υπάρχει σωστός τρόπος για να τσακωθείς με κάποιον; Ναι, υπάρχει. Και μπορείς να τον βρεις στο άρθρο που θα σου αφήσω εδώ.

Εξάλλου, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε άλλο σχετικό άρθρο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα ζευγάρια που μαλώνουν… μένουν περισσότερο μαζί! Γιατί πολύ απλά δεν επιλέγουν να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά τα αντιμετωπίζουν.

4. Θα σας αντιμετωπίζουν σαν μονάδα

Ίσως είστε από αυτά τα ζευγάρια που σας αρέσει να είστε σαν μονάδα. Πάντα και παντού μαζί. Έχετε και κοινό προφίλ στο Facebook “Κώστας Κατερίνα Γιαπανταμαζί”. Δεν σας κρίνω. Εντάξει, σας κρίνω. Είστε κριντζ. Αλλά αν περνάτε καλά, εμένα τι λόγος μου πέφτει.

Αν όμως δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ζευγαριών (δηλαδή αν είστε φυσιολογικοί άνθρωποι), ετοιμαστείτε να μπείτε σε μια νέα πραγματικότητα.

Και αυτή η πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με το πώς θα συμπεριφέρεστε μεταξύ σας ως ζευγάρι, αλλά με την εικόνα που θα σχηματίσουν πολλοί άνθρωποι γύρω σας για εσάς.

Ίσως, για παράδειγμα, να βρεθείς στη δυσάρεστη θέση να μη σε υπολογίζουν και τόσο πλέον οι φίλες σου στις βραδινές τους εξόδους, γιατί τώρα εσύ “σοβαρεύτηκες” και δεν πολυταιριάζεις στο vibe τους.

Ή μπορεί να σκέφτονται ότι παίζει να κουβαλήσεις μαζί και το boyfriend και δε θέλουν να τους χαλάσεις το girl’s night out.

Εδώ, δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε οι φίλες σου είναι σάπιες και πρέπει να απομακρυνθείς, είτε όντως το έχεις παρακάνει λίγο με τον έρωτα και τους έχεις δώσει αυτή την εντύπωση.

Σε κάθε περίπτωση, όσο ερωτευμένες και να είμαστε, ακόμη κι αν έχουμε βρει το άλλο μας μισό, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι στο τέλος της μέρας είμαστε μόνες, φίλη. Και ότι είμαστε ξεχωριστές οντότητες, με ξεχωριστή ζωή, ξεχωριστά ενδιαφέροντα, ξεχωριστούς φίλους.

Το αγόρι μας, αν μας αγαπάει, θα σεβαστεί και θα αγκαλιάσει την ανεξαρτησία και τη μοναδικότητά μας.

Δε θα προσπαθήσει να μας εγκλωβίσει μέσα στη σχέση και να μας απομακρύνει από όσα αγαπάμε και όσα πραγματικά είμαστε.

5. Θα βιώσετε ένα βαθύτερο επίπεδο συντροφικότητας

Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι όλες αυτές οι προκλήσεις, αλλά και οι κοινές εμπειρίες θα σας φέρουν πιο κοντά. Πλέον θα είστε μαζί με όλη τη σημασία της λέξης. Δε θα νιώθεις ποτέ μόνη και δε θα νιώθει ποτέ μόνος.

Θα είστε… partners in crime. Αρκεί να μην αφήσετε τη σχέση να τρέχει στον αυτόματο…

Πώς να κάνετε τη συγκατοίκηση να πετύχει

Όπως καταλαβαίνεις, οι αλλαγές που θα συμβούν στη ζωή και των δυο σας με τη συγκατοίκηση είναι πολλές. Και είναι στο χέρι σας αν θα λειτουργήσουν υπέρ σας ή αν θα φθείρουν τη σχέση ανεπανόρθωτα.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, για να καταφέρετε να ζήσετε ευτυχισμένοι μέσα στο ίδιο σπίτι;

1. Μην αφήσετε τη σχέση στον αυτόματο

Ξέρω, είστε φουλ ερωτευμένοι, συνεννοείστε με κλειστά μάτια, όλα κυλούν αρμονικά και ιδανικά στη σχέση σας… Μέχρι να σταματήσουν να λειτουργούν.

Ακούμε πολύ συχνά ότι όταν βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο, όλα πλέον θα είναι εύκολα και θα συμβαίνουν μόνα τους. Λάθος, φίλη. Τίποτα δε μας χαρίζεται στη ζωή, πόσο μάλλον η ευτυχία.

Είναι υπέροχο που είστε τόσο ταιριαστοί και δεμένοι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείτε από κάθε προσπάθεια και να περιμένετε να δώσει λύσεις στα πάντα η… αγάπη. Ειδικά όταν μιλάμε για πρακτικά ζητήματα που αφορούν στη συγκατοίκηση.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση της συγκατοίκησης, είναι σημαντικό να μην πέσουμε στο τρυπάκι να αφήσουμε τη σχέση να τρέχει στον αυτόματο.

Τι σημαίνει αυτό; Μιλάω για το πιο αυτονόητο και το πιο σημαντικό συστατικό κάθε σχέσης: την επικοινωνία.

Μην ξεχνάς ποτέ να επικοινωνείς με το αγόρι σου για τα τρία παρακάτω πράγματα:

  • Πώς αισθάνεσαι;

Ξέρω, τον αγαπάς, τον λατρεύεις, είσαι πιο ερωτευμένη πεθαίνεις και του το έχεις πει. Αλλά δεν κοστίζει κάτι να του το υπενθυμίζεις πού και πού, σωστά;

Καμιά φορά, ξεχνιόμαστε, χανόμαστε μέσα στην καθημερινότητα και δε δίνουμε σημασία στα πράγματα και στους ανθρώπους που πραγματικά έχουν αξία.

  • Τι έχει αλλάξει;

Έχει αλλάξει κάτι στα συναισθήματά σου; Αυτό μπορεί να είναι ότι νιώθεις πως τον αγαπάς περισσότερο, ότι σκέφτεσαι το μέλλον σου μαζί του, ότι είσαι ακόμη πιο ερωτευμένη.

Ίσως, από την άλλη, να αισθάνεσαι ορισμένες αμφιβολίες για τη σχέση σας. Πάρε το χρόνο σου, σκέψου το μόνη σου και όταν νιώσεις έτοιμη, μην ξεχάσεις να του επικοινωνήσεις τα πάντα. Όλοι αξίζουμε την αλήθεια. Και σίγουρα ένα πρόβλημα στη σχέση λύνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα, όταν αποφασίζετε να το λύσετε μαζί.

  • Τι σε προβληματίζει;

Η συγκατοίκηση με το αγόρι σου έχει πολλές πτυχές. Δεν είναι παράλογο πράγματα που συμβαίνουν μέσα στο σπίτι να μη σου αρέσουν. Μήπως έχεις αποφασίσει να τα αγνοήσεις, για να μην τον στεναχωρήσεις ή για να μην καταλήξετε σε καυγά;

Όσο αγνές και να είναι οι προθέσεις σου, πίστεψέ με, στο τέλος της μέρας θα το πληρώσεις διπλά, γιατί όλα αυτά τα άλυτα προβλήματα κάποτε θα σκάσουν. Και είναι πολύ πιθανό να σκάσουν όλα μαζί και να μην είναι διαχειρίσιμα.

Και στο κάτω-κάτω, για ποιο λόγο να ανέχεσαι καταστάσεις; Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου και διεκδίκησε, με όμορφο τρόπο, αυτά που θέλεις. Αλλά να θυμάσαι πάντα: σκοπός είναι να είστε και οι δυο χαρούμενοι μέσα στο σπίτι.

2. Μην ξεχνάς να μοιράζεσαι τα πλάνα σου

Πριν πέσεις να με φας, φυσικά και δεν εννοώ να του δίνεις αναφορά για κάθε σου κίνηση.

Το πρώτο για το οποίο μιλάω είναι να τον ενημερώνεις για σχέδια που αφορούν ή επηρεάζουν και τον ίδιο. Για παράδειγμα, σκέφτεσαι να καλέσεις τους συναδέλφους σου την Παρασκευή το βράδυ στο σπίτι για ταινία. Μήπως να τον ρωτήσεις αν συμφωνεί με αυτό και να μην του το ανακοινώσεις αφού θα το έχεις ήδη κανονίσει;

Ή σκοπεύεις, ας πούμε, να γυρίσεις αργά στο σπίτι ένα βράδυ, γιατί θα βγεις μετά τη δουλειά. Μπορείς να του στείλεις ένα μήνυμα για να μην ανησυχεί και ξεροσταλιάζει στην πόρτα ο καημένος.

Το δεύτερο πράγμα για το οποίο μιλάω είναι να τον κρατάς ενήμερο για τα μελλοντικά σου πλάνα. Έχεις φυσικά κάθε δικαίωμα να προγραμματίζεις τη ζωή σου όπως θέλεις και να παίρνεις η ίδια τις μεγάλες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον σου.

Αν όμως αυτές οι αποφάσεις κρύβουν και μεγάλες αλλαγές που θα επηρεάσουν και το αγόρι σου, είναι σημαντικό να τις ξέρει. Να νιώθει μέρος της ζωής σου και όχι ένας απλός κομπάρσος.

3. Χωρίστε δίκαια τις ευθύνες

Στη συγκατοίκηση, είναι κανόνας οι ευθύνες να χωρίζονται δίκαια. Είτε πρόκειται για τα οικονομικά, είτε για τις δουλειές του σπιτιού, οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να υπάρχει πάντα συνεργασία, ώστε να μη δημιουργούνται εντάσεις και να μην είναι φορτική η κατάσταση στο σπίτι για κανέναν από τους δύο.

Αλλά πρόσεξε, η δικαιοσύνη δε σημαίνει πάντα να τα χωρίζετε όλα 50-50. Το θέμα είναι να υπάρχει ένα πλάνο βιώσιμο και δίκαιο και για τους δύο.

Μπορεί, για παράδειγμα, να αποφασίσετε ή να τύχει ένας από τους δυο να δουλεύει και ο άλλος να έχει την ευθύνη του σπιτιού. Σε αυτή την περίπτωση, προφανώς δεν είναι εύκολο αυτός που δε δουλεύει να είναι υπεύθυνος για το 50% των εξόδων.

Όπως επίσης το άτομο που δουλεύει δεν είναι εύκολο να συνεισφέρει εξίσου στις δουλειές του σπιτιού.

Το ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση είναι να υπάρχει ισορροπία, καλή συνεννόηση και πάνω απ’ όλα κατανόηση.

Extra tip: Όλοι μας καμια φορά περνάνε δύσκολες φάσεις. Μπορεί να πιεζόμαστε από τη δουλειά, να μας ταλαιπωρεί ένα θέμα υγείας ή να είμαστε στα κάτω μας. Εκείνες τις στιγμές, έχουμε ανάγκη από λίγη περισσότερη στήριξη, ειδικά στην περίπτωση της συγκατοίκησης.

Αν το αγόρι σου περνάει μια τέτοια φάση, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να αναλάβεις εσύ περισσότερες υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι. Κάνε το χωρίς δεύτερη σκέψη. Πίστεψέ με, θα κάνει το ίδιο κι αυτός για σένα όταν θα το χρειαστείς (αν δεν είναι μαλάκας).

4. Μη διστάζεις να του ζητήσεις βοήθεια

Είναι καταπληκτικό να μπορείς να κάνεις τα πάντα μόνη σου και είσαι γαμάτη που το προσπαθείς!

Καμιά φορά, όμως, πράγματα που παλεύουμε να λύσουμε μόνοι μας για καιρό, μπορούν να λυθούν στη στιγμή με τη βοήθεια ενός ανθώπου που εμπιστευόμαστε, όπως είναι ο άνθρωπος που συγκατοικούμε μαζί του.

Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να ταλαιπωρείσαι και να παλεύεις συνεχώς μόνη σου. Και το κυριότερο: το να ζητήσεις βοήθεια, όταν πραγματικά την έχεις ανάγκη, δε σε κάνει λιγότερο ικανή.

Εξάλλου, η συγκατοίκηση είναι το μαζί. Είναι η συνεργασία, η βοήθεια, η κατανόηση.

5. Μην ξεχνάς να του δείχνεις την ευγνομωσύνη σου

Τις στιγμές εκείνες, λοιπόν, που το αγόρι σου σε βοηθάει και σε στηρίζει με όλη του την καρδιά, είναι η ώρα να του πεις ένα ευχαριστώ.

Είναι μόνο μια λέξη, το ξέρω. Αλλά μια λέξη μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Σίγουρα σε βοήθησε επειδή το ήθελε κι επειδή σε αγαπάει, αλλά, πίστεψέ με, δεν είναι αυτονόητο και δε σημαίνει ότι επειδή το έκανε αυτός θα το έκανε και οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του. Άρα, του αξίζει ένα ευχαριστώ.

Γενικά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να δείχνουμε την ευγνομωσύνη μας στους ανθρώπους στη ζωή μας που μας κάνουν χαρούμενους, μας συμπαραστέκονται και μας υποστηρίζουν.

6. Καθόρισε τα όριά σου

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο καθορισμός ορίων είναι νόμος για μια ευτυχισμένη συγκατοίκηση, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο.

Το να βάζεις όρια στη σχέση σου και στη συγκατοίκηση σημαίνει ότι προστατεύεις το “εγώ” σου. Δημιουργείς τις συνθήκες που χρειάζονται, ώστε να νιώθεις άνετα και να είσαι ο εαυτός σου στο σπίτι.

Από την άλλη, πρέπει τα δικά σου όρια να μη στέκονται εμπόδιο στα όρια του αγοριού σου.

Έχοντας θέσει και οι δυο τα όριά σας, καταφέρνετε κάτι πολύ σημαντικό: να δημιουργήσετε μια υγιή και ισορροπημένη σχέση, που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Έτσι, ό,τι πρόβλημα και να εμφανίζεται στο πλαίσιο τς συγκατοίκησης, θα μπορείτε εύκολα να το αντιμετωπίζετε.

7. Μην ξεχνάτε το χρόνο μαζί

Ναι, ζείτε στον ίδιο χώρο. Ναι, περνάτε σχεδόν όλη τη μέρα μαζί. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ο κοινός σας χρόνος είναι απαραίτητα παραγωγικός.

Πέρα από τις υποχρεώσεις σας, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να κάνετε πράγματα μαζί, ακόμη κι αν αυτά είναι οι δουλειές του σπιτιού.

8. Μην ξεχνάτε το χρόνο χώρια

Δεν είμαι διπολική, μισό λεπτό να σου εξηγήσω. Υπάρχουν εκείνα τα ζευγάρια που μετά τη συγκατοίκηση ξεχνούν ότι είναι ζευγάρια και συμπεριφέρονται σαν συνταξιούχοι μετά από 50 χρόνια γάμου.

Υπάρχουν, από την άλλη, κι εκείνα τα ζευγάρια που μετά τη συγκατοίκηση ΔΕΝ ΞΕΚΟΛΛΑΝΕ. Πάνε παντού και πάντα μαζί, ξεχνούν φίλους, γνωστούς και οικογένεια και λιώνουν μόνοι τους στο σπίτι.

Δε λέω, είναι ωραίο και γλυκό αυτό το σάπισμα με το αγόρι σου στον καναπέ με τανιούλα και delivery. Αλλά δε γίνεται να συνεχιστεί και για πάντα, φίλη.

Το ζητούμενο εδώ είναι να βρεθεί μια χρυσή τομή. Δηλαδή, να μην παραμελείτε τον κοινό σας χρόνο, αλλά ταυτόχρονα να βεβαιωθείτε ότι έχετε και οι 2 τις ξεχωριστές σας ζωές, τα δικά σας ενδιαφέροντα, τους φίλους και ό,τι άλλο θέλετε.

Είναι μεγάλη παγίδα να στηρίζεις όλη σου τη ζωή, όλη σου την καθημερινότητα και όλη σου την ευτυχία σε ένα μόνο άτομο. Θυμίσου αυτό που σου λέω…

Επίσης, θυμάσαι μήπως, όταν μιλούσαμε για τα είδη των τοξικών συντρόφων που είχαμε αναφέρει και τον κύριο “Σε θέλω μόνο για μένα”; Εν ολίγοις, μιλάμε για αυτούς τους τύπους που αργά αλλά σταθερά προσπαθούν να σε αποκόψουν από τον κοινωνικό σου κύκλο, μέχρι η ζωή σου να περιστρέφεται γύρω από αυτούς, άντε και από τη δουλειά σου.

Όπως μπορείς να διαβάσεις και στο συγκεκριμένο άρθρο του Psychology Today, ένα τέτοιο τοξικό άτομο θέλει να σε απομακρύνει από οικογένεια και φίλους, ώστε να γίνει το μοναδικό σου στήριγμα και να μην έχεις άλλη επιλογή από το να παραμείνεις μαζί του.

Και βέβαια το έργο του γίνεται πολύ πιο εύκολο στο πλαίσιο μιας συγκατοίκησης.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να ξεκινήσει από ένα απλό “πού να τρέχεις τώρα με τις φίλες σου;” ή “κι εμένα θα με αφήσεις μόνο μου;” και να καταλήξει να γίνει ακόμα και εκβιασμός. Π.χ. “αν πας στο κλαμπ με την παρέα σου, εμένα ξέχνα με”. Και έτσι σιγά-σιγά παραιτείσαι από τη ζωή σου και τα πάντα πλέον σε αυτήν αφορούν στο σύντροφό σου.

Είναι σημαντικό να μη “χανόμαστε” μέσα στη σχέση μας και να μην ξεχνάμε ότι πέρα από ζευγάρι είμαστε και μονάδες. Γιατί το ζευγάρι θα εξελιχθεί και θα γίνει καλύτερο, μόνο αν εξελίσσονται και οι μονάδες που το αποτελούν.

9. Πάρτε από κοινού αποφάσεις

Στο πλαίσιο μιας συγκατοίκησης, είναι αδύνατο να συμφωνείτε πάντα για όλα. Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του.

Η μαγική λέξη είναι “συμβιβασμός” και δε θα πρέπει να τον φοβάσαι. Με το να κάνεις ένα βήμα πίσω, δε φαίνεσαι πιο αδύναμη ούτε σημαίνει ότι είσαι. Δείχνεις απλά ότι νοιάζεσαι για τη σχέση σου και για τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Το ίδιο, φυσικά, πρέπει να κάνει κι αυτός.

Είναι καλό να συζητάτε τις διαφωνίες σας και να φτάνετε σε κοινές αποφάσεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι απλά θα συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε και θα πορχωρήσετε παρακάτω.

Μην ξεχνάς, λοιπόν, να μιλάς μαζί του για οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να παρθεί η οποία αφορά και τους δυο σας. Από τη διακόσμηση του σπιτιού, μέχρι τα πλάνα σας για το σαββατοκύριακο, πρέπει και οι δυο να έχετε δώσει τη συγκατάθεσή σας και να προχωράτε ΜΑΖΙ.

10. Δείξε του υποστήριξη

Πες μου, υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα στον κόσμο από το να δέχεσαι την απόλυτη υποστηρικτότητα από τον άνθρωπο που αγαπάς; Δεν υπάρχει, φίλη… Τότε, χάρισέ του την απλόχερα.

Κάνε τον να νιώσει ότι έχει πάντα δίπλα του όχι απλά μια σύντροφο, αλλά μια φίλη, ένα άτομο εμπιστοσύνης, μια σύμμαχο. Γίνε η μεγαλύτερή του θαυμάστρια!

Δείξε του ότι πιστεύεις σε αυτόν, στις δυνατότητές του, στα όνειρά του. Από τα πιο μικρά πράγματα, μέχρι και τα πιο σημαντικά.

Επίσης, μην ξεχνάς να του λές μπράβο! Σε όλους μας αρέσει η επιβράβευση. Ακόμη κι αν αυτή είναι επειδή πετύχαμε μια καινούργια συνταγή.

11. Μην προσπαθήσεις να τον αλλάξεις

Πριν προχωρήσεις σε συγκατοίκηση, είναι καλό να εξοικειωθείς με μια μεγάλη αλήθεια: Θα δεις πλευρές του αγοριού σου που δε θα σου αρέσουν καθόλου. Καθόλου όμως.

Αν μιλάμε για συνήθειες οι οποίες είναι αντικειμενικά απαράδεκτες και λάθος, τότε ναι, πρέπει να απαιτήσεις, με ευγενικό τρόπο να κοπούν.

Θα δεις, όμως, και χίλιες δυο συνήθειες που δεν ήξερες ότι έχει οι οποίες αρχικά μπορεί να σου φανούν χαριτωμένες. Μετά θα σου φανούν παράξενες. Και στο τέλος μπορεί να τις μισήσεις.

Αν δεν επηρεάζουν εσένα, όμως, με κάποιον τρόπο ή αν, βρε παιδί μου, δεν είναι και τόσο τραγικές, μην προσπαθείς μέρα-νύχτα να του τις κόψεις και τον κάνεις άλλον άνθρωπο, στα μέτρα σου.

Αρχικά η φάση “Θα τον αλλάξω” από μόνη της είναι ένας μύθος, όπως έχουμε πει και σε παλιότερο άρθρο, αλλά ας ξαναθυμηθούμε λίγο το θέμα.

Πρώτα απ’ όλα, γιατί είναι μύθος; Είναι μύθος, επειδή -και σου το λέω με το χέρι στην καρδιά, φίλη- όσο πολύ κι αν αγαπάς κάποιον, όσο κι αν παλεύεις για αυτόν και για εσάς, δε μπορείς ποτέ να σώσεις κανέναν που δε θέλει να σωθεί.

Αν ο ίδιος δεν αλλάξει, δε φταις εσύ, δεν είναι ότι δεν έκανες κάτι καλά, απλά ο ίδιος δεν το ήθελε αρκετά να κάνει αυτή την αλλαγή.

Αν από την άλλη αλλάξει, τότε δεν είσαι εσύ αυτή που τον άλλαξες, αλλά ο ίδιος του ο εαυτός, που πήρε αυτή την απόφαση και επέλεξε να σε ακούσει και να δουλέψει μαζί σου τη σχέση σας και τα ελαττώματά του.

Η άποψη, βέβαια, ότι μπορούμε να αλλάξουμε έναν άνθρωπο δεν ειναι προβληματική μονάχα επειδή δεν ισχύει, αλλά επειδή υποτιμά και τον ίδιο τον άνθρωπο. Δεν είναι κάπως μειωτικό να λέμε για έναν άνδρα “Εγώ αυτόν θα τον αλλάξω, θα τον κάνω έτσι, θα τον κάνω αλλιώς”;

Δεν είναι κούκλα μας, δεν είναι ακόλουθός μας, είναι ο σύντροφός μας και οφείλουμε αν μη τι άλλο να σεβόμαστε -αν δε μπορούμε να αγαπάμε- ακόμη κι εκείνες τις πλευρές του που μας ενοχλούν. Άσε που αν έχεις πέσει και σε κανένα πνεύμα αντιλογίας, όσο του λες να αλλάξει τόσο αυτός θα πεισμώνει.

Αυτοί, λοιπόν, είναι 11 χρυσοί κανόνες για μια ευτυχισμένη συγκατοίκηση με το αγόρι σου. Οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν προκύψει ποτέ, μπορείς να ανατρέξεις σε αυτούς, και πίστεψέ με, κάπου εκεί μέσα θα βρεις τη ρίζα, αλλά και τη λύση του προβλήματος.

Αυτά, λοιπόν, για σήμερα…

Α, μισό λεπτό. Σου υποσχέθηκα τον ΑΠΟΛΥΤΟ οδηγό συγκατοίκησης. Οπότε υπάρχει περίπτωση να μη μιλήσουμε για το καυτό θέμα τού πώς να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση μέσα στη συγκατοίκηση; Πώς να ξεφύγετε από τη ρουτίνα; Πώς να ξαναζεστάνετε τον έρωτά σας;

Πώς θα κρατήσετε ζωντανή τη σχέση σας όταν συγκατοικείτε;

Συγκατοίκηση 4

Συγκατοικείς ήδη με το αγόρι σου εδώ και αρκετό καιρό και αισθάνεσαι ότι έχετε απομακρυνθεί λίγο σαν ζευγάρι;

Μήπως σκοπεύετε να μείνετε μαζί, αλλά φοβάσαι πως η συγκατοίκηση θα σκοτώσει τον έρωτά σας;

Φίλη, δεν είναι παράλογοι αυτοί οι φόβοι σου. Όπως δεν είναι παράλογο και το γεγονός να νιώσεις κάποια στιγμή ότι ρουτινιάσατε.

Το θέμα πάντα είναι, όπως έχουμε πει πολλές φορές εδώ στο LadiesOnly, ό,τι ζήτημα προκύπτει, ακόμη κι αν μάλλον είναι μόνο στη φαντασία μας, να μην το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Να το κοιτάμε κατάματα, να σηκώνουμε μανίκια και να προσπαθούμε να το λύσουμε, πάντα με τη βοήθεια και του συντρόφου, αφού τον αφορά.

Τι μπορείς να κάνεις, λοιπόν, αν δε θέλεις η συγκατοίκηση να σας κάνει να βαρεθείτε ο ένας τον άλλον ή αν βλέπεις ότι ήδη σας έχει επηρεάσει αρνητικά;

1. ΔΕΝ είστε απλά συγκάτοικοι

Ας ξεκινήσουμε, όπως πάντα, από τα βασικά. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο μια σχέση αρχίζει να βαλτώνει λόγω συγκατοίκησης;

Δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από το γεγονός ότι ξεχνάτε (είτε και οι 2 είτε ο ένας από εσάς) ότι δεν είστε απλά συγκάτοικοι, Είστε ζευγάρι. Για την ακρίβεια είστε πρώτα ζευγάρι και μετά δυο άτομα που συγκατοικείτε.

Και δεν συγκατοικείτε, επειδή απλά έτσι σας βολεύει οικονομικά (θέλω να πιστεύω), αλλά επειδή αγαπιέστε και θέλετε να μοιράζεστε το χρόνο σας, το χώρο σας και την αγάπη σας, βρε παιδί μου!

Αν, λοιπόν, βλέπεις ότι έχει χαθεί λίγο η μπάλα, ξεκίνα υπενθυμίζοντας στον εαυτό σου ποιος είναι ο αληθινός λόγος για τον οποίο προχωρήσατε σε συγκατοίκηση. Και φρόντισε να τον θυμίσεις και στο αγόρι σου, αν χρειάζεται.

2. Βρείτε κοινό χρόνο

Τώρα θα μου πεις “Με κοροϊδεύεις, κοπελιά; Στο ίδιο σπίτι μένουμε, προφανώς και περνάμε χρόνο μαζί”. Μωρέ ναι, δε λέω, περνάτε χρόνο μαζί. Αλλά πώς τον περνάτε; Βάζοντας ηλεκτρική, διαφωνόντας πάλι για το ποιου είναι η σειρά να πλύνει τα πάτια ή μήπως με αυτόν να παίζει Playstation και σένα να σκρολάρεις στο TikTok;

Εδώ ένα είναι το μυστικό: ΡΑ-ΝΤΕ-ΒΟΥ. Ναι, το παλιό, το κλασσικό, το τίμιο ραντεβού. Αυτό που ντυνόσασταν και παρφουμαριζόσασταν και περνούσε να σε πάρει από το σπίτι σου (εντάξει, αυτό αναγκαστικά θα το σκιπάρετε).

Και βγαίνετε τα δυο σας, σε νέα μέρη, μόνοι σας, και το μόνο που σας ενδιέφερε είναι να περάσει ο χρόνος όσο πιο αργά γίνεται, για να μη χρειαστεί να χωριστείτε.

Και φυσικά, χωρίς καμία συζήτηση για άπλυτα πιάτα, φουσκωμένους λογαριασμούς και χαλασμένες πρίζες. Απλά εσείς, δυο ποτήρια κρασί και ο έρωτάς σας…

3. ΕΚΠΛΗΞΗ!

Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ξεφύγεις από τη ρουτίνα από το να κάνεις μια έκπληξη στο αγόρι σου; Δεν υπάρχει, φίλη!

Μπορεί να ήρθε το τέλος μιας πολύ δύσκολης εβδομάδας και για τους δυο. Το αναμενόμενο είναι με το που γυρίσετε και οι 2 σπίτι να τσιμπήσετε κάτι και μετά να καείτε μπροστά από την τηλεόραση μέχρι να σας πάρει ο ύπνος.

Μήπως να αλλάξουμε λίγο το σενάριο εδώ για μια μέρα;

Χμμ, έστω, λοιπόν, ότι είναι Παρασκευή βράδυ και τον περιμένεις να γυρίσει από τη δουλειά. Τι θα έλεγες, αντί να τον περιμένεις για να παραγγείλετε καμια πίτσα, να του ετοιμάσεις του αγαπημένο του φαγητό, να ανάψεις μερικά κεριά και να τον περιμένεις φορώντας κάτι extra hot;

Παλιομοδίτικο; Παλιό το κόλπο; Ναι, είναι, το ξέρω. Αλλά υπάρχει λόγος που έχει διαρκέσει στο χρόνο 😉

Αυτό, βέβαια, ήταν μόνο ένα παράδειγμα. Υπάρχουν αμέτρητες εκπλήξεις που μπορείς να του κάνεις, ανάλογα με τον χαρακτήρα του και τα ενδιαφέροντά του. Π.χ. να τον αιφνιδιάσεις κάνοντάς του δώρο κάτι που ξέρεις ότι θέλει εδώ και πολύ καιρό.

Είμαι σίγουρη πως θα βρεις την ιδανική έκπληξη για αυτόν!

Ε, τώρα μάλιστα! Νομίζω πως έχουμε φτιάξει για σένα έναν πραγματικά ολοκληρωμένο οδηγό συγκατοίκησης, για όλες τις φάσεις από τις οποίες μπορεί να περάσεις με το αγόρι σου. Ξεχάσαμε μήπως κάτι; Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που σε απασχολεί σχετικά με τη συγκατοίκηση και χρειάζεσαι βοήθεια;

Τότε, μη διστάσεις να μας στείλεις την απορία σου, την ιστορία σου ή ό,τι άλλο θέλεις στο Instagram!

Πάντως, αν θέλεις να μάθεις ακόμη περισσότερα για τη συγκατοίκηση, για τις μακροχρόνιες σχέσεις, για τον έρωτα, το χωρισμό, τις δυσκολίες των σχέσεων σήμερα, τότε πρέπει να διαβάσεις οπωσδήποτε το e-book μας «ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ».

Και φυσικά, αν σου άρεσε το σημερινό μας άρθρο, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με την κολλητή σου και να μας πείτε τη γνώμη σας.

Βέβαια, ίσως θα ηταν πιο χρήσιμο να το μοιραστείς με το αγόρι σου αν ετοιμάζεστε για συγκατοίκηση ή αν ήδη συγκατοικείτε.

Είναι η τέλεια αφορμή να μιλήσετε ανοιχτά για αυτό το θέμα και να δείτε πού συμφωνείτε και πού διαφωνείτε.

Μέχρι το επόμενο άρθρο, να περνάς τέλεια, φίλη!