Άνδρας και γυναίκα πλάτη με πλάτη ανταλλάσσουν μηνήματα στο κινητό

Το λεξικό των σχέσεων: Τι σημαίνει ghosting, breadcrumbing, cushioning (μέρος 1)

Εσύ ξέρεις τι σημαίνει ghosting, breadcrumbing, stashing; Ακούς και διαβάζεις αυτούς και άλλους όρους σε διάφορα σάιτ, στα social media, σε σειρές του Netflix και είσαι σε φάση “Μάλλον είμαι τόσο καιρό χωρίς σχέση, που τις άλλαξαν και δεν το ξέρω”.

Η αλήθεια είναι πψς εμφανίζονται συνεχώς νέες λέξεις που προσπαθούν να περιγράψουν σχεδόν όλες τις φάσεις του dating που μπορεί να βρεθεί κάποιος/κάποια. Για παράδειγμα, γύρω στο 2005 αρχίσαμε να ακούμε για το “ghosting”. Πάλι καλά τώρα ξέρεις πώς λέγεται αυτό που σου έκανε εκείνος ο αχαΐρευτος ο Γιώργος, που μετά από 2 μήνες που βγαίνατε εξαφανίστηκε λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε, και νιώθεις καλύτερα…νοτ.

Οπότε για να μη μας περάσουν και για άσχετες, πάμε να δούμε μαζί τι σημαίνουν ορισμένοι από τους πιο γνωστούς νέους όρους που έχουν εμφανιστεί στο παιχνίδι των σχέσεων.

1. Ghosting

Όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά και σε προηγούμενο άρθρο, το ghosting είναι όταν κάποιος με τον οποίο είστε σε σχέση ή βγαίνετε μια μέρα απλά εξαφανίζεται. Δεν απαντάει σε μηνύματα, δε σηκώνει το τηλέφωνο, και όλα αυτά χωρίς καμία προηγούμενη εξήγηση ή προειδοποίηση.

Δεν είναι μόνο αυτός το φάντασμα (ghost σημαίνει φάντασμα), που χάνεται και δεν τον βρίσκεις πουθενά, αλλά κάνει και σένα την ίδια να νιώθεις λες και δεν υπάρχεις με αυτή του τη συμπεριφορά!

Αυτός ο όρος δεν είναι τόσο διάσημος μόνο επειδή είναι πιο παλιός σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά και επειδή, δυστυχώς, είναι πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Για να καταλάβεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 από το Περιοδικό Κοινωνικών και Προσωπικών Σχέσεων, περίπου το 25% των Αμερικανών έχουν υπάρξει “θύματα” ghosting, ενώ περίπου το 20% το έχουν κάνει έστω σε ένα άτομο.

2. Breadcrumbing

Αρχικά, η λέξη είναι σύνθετη, από τις λέξεις bread, που σημαίνει ψωμί και crumbs, που σημαίνει ψίχουλα και συμβαίνει όταν ο άλλος μας δίνει ακριβώς όση προσοχή και επιβεβαίωση χρειάζεται, ώστε να μη μπορούμε να το πάρουμε απόφαση να ξεκολλήσουμε από αυτόν.

Με άλλα λόγια, μας πετάει ψίχουλα (είτε στέλνοντας κανένα μήνυμα όποτε το θυμηθεί, είτε λέγοντάς μας κανένα γλυκόλογο), χωρίς να καταβάλλει καμία παραπάνω προσπάθεια. Αυτή η κατάσταση μας μπερδεύει, αφού είναι μια κρύο και μια ζέστη, όσο και να προσπαθούμε, δε μπορούμε να καταλάβουμε τι στο καλό σημαίνει η συμπεριφορά του και απλά καταλήγουμε να χάνουμε το χρόνο μας.

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να επιλέξει να κάνει κάτι τέτοιο είναι πολλοί: κάποιοι το κάνουν απλά για να περάσουν την ώρα τους, ανταλλάσοντας μερικά μηνύματα, όταν βαριούνται. Άλλοι θέλουν να σε κρατάνε κοντά, ώστε σε περίπτωση που αλλάξουν γνώμη ή βρεθούν εντελώς μόνοι τους να είσαι ακόμα εκεί. Και κάποιοι άλλοι, καθαρά για λόγους επιβεβαίωσης, θέλουν να σε εμποδίσουν από το να μπεις σε μια άλλη σχέση, γιατί τότε θα σταματήσεις να τους ταίζεις τον εγωισμό τους.

Σπασμένο μπισκότο σε σχήμα καρδιάς με ψίχουλα γύρω.

Φυσικά η όλη φάση είναι εντελώς τοξική, αφού το μόνο που θέλει από εμάς ένας τέτοιος άνθρωπος είναι να έχει μια καβάτζα για τις δύσκολες μέρες, χωρίς να τον ενδιαφέρουν τα δικά μας αισθήματα. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό το φαινόμενο, σου αφήνω και σχετικό άρθρο εδώ.

3. Cushioning

Ο όρος αυτός προέρχεται από την αγγλική λέξη “cushion”, που σημαίνει μαξιλάρι και περιγράφει τις περιπτώσεις εκείνες που κάποιος/κάποια δίνει ελπίδες σε ένα άτομο και το έχει στο περίμενε, σε περίπτωση που χωρίσει.

Πολύ απλά, θέλει το μαξιλαράκι του, ώστε μόλις χωρίσει να μην είναι μόνος. Οπότε πρέπει να κρατάει κάπως ζεστό το άτομο που τον περιμένει, πετώντας του και σε αυτή την περίπτωση ψίχουλα. Αν έχεις πέσει ποτέ σε τέτοια περίπτωση, ίσως να έχεις ακούσει και διάφορα κλισέ, όπως “Τώρα δεν είναι το σωστό timing”, “Θέλω να χωρίσω, για να είμαστε μαζί, αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω” κτλ…

Γυναίκα ξαπλωμένη σε μαξιλάρι χαμογελά

Το cushioning, μάλιστα, μπορεί να συμβεί και στις φιλικές σχέσεις. Δηλαδή, από φόβο κάποιος ότι ίσως χάσει τους φίλους του ή για να έχει πάντα μια εναλλακτική για τις εξόδους του, σε περίπτωση που η βασική του παρέα δε μπορεί, κρατάει 1-2 άτομα ως back-up plan.

4. Stashing

Η λέξη stashing σημαίνει απόκρυψη και η κατάσταση αυτή είναι η αιτία για να πληγωθούμε ανεπανόρθωτα από μια σχέση. Πρόκειται για την περίπτωση που βρίσκεσαι σε σχέση και καταλαβαίνεις σιγά-σιγά ότι ο αγαπημένος σου σε “κρύβει” από τον κύκλο του.

Δεν εννοούμε ότι κρύβει απαραίτητα το γεγονός πως είναι σε σχέση, αλλά αρνείται (συνήθως με έμμεσους τρόπους και δικαιολογίες) να σε συστήσει σε οποιοδήποτε κοντινό του άτομο. Αποφεύγει τις κοινές εξόδους με σένα και τους συναδέφλους του, σου μιλάει συνέχεια για την παρέα του, αλλά δε σου έχει προτείνει ποτέ να βγείτε όλοι μαζί κ.α.

Εδώ τα επικρατέστερα σενάρια είναι τρία. Το πρώτο είναι ότι δε σε βλέπει (ακόμα τουλάχιστον) τόσο σοβαρά, ώστε να μπει σε τέτοια διαδικασία. Ειδικά στους γονείς του αποκλείεται να σε γνωρίσει, αν δε σημαίνεις κάτι γι’ αυτόν.

Το δεύτερο σενάριο, που είναι μάλλον και ο μεγαλύτερος φόβος όλων μας, είναι ότι ντρέπεται για εμάς. Πολύ πιθανό να πιστεύει ότι του άξιζε κάποια καλύτερη, πιο όμορφη, πιο έξυπνη, πιο ενδιαφέρουσα, και δε θέλει οι γύρω του να γνωρίζουν την “ανεπάρκειά μας” σε σύγκριση με αυτόν.

Το τρίτο σενάριο και το πιο συχνό είναι ότι θέλει να παραμείνει στην αγορά. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημοσιεύσει φωτογραφία μαζί σου στο Instagram, γιατί θα τη δουν οι θαυμάστριες και θα απογοητευτούν…

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα και να κρίνουμε τις προθέσεις κάποιου χωρίς να έχουμε πρώτα συζητήσει μαζί του γιατί το κάνει. Δεν είναι εξίσου εύκολο για όλους να μιλούν για την προσωπική τους ζωή και να την κάνουν δημόσια, είτε από άγχος ότι θα εισβάλλουν άτομα στη σχέση σας, είτε από φόβο για κριτική. Γι’ αυτό, η επικοινωνία των προβλημάτων μας είναι το Α και το Ω σε κάθε σχέση.

Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον και να το μοιραστείς με τις φίλες σου! Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly.

Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε κι άλλους παρόμοιους όρους, αφού είναι αμέτρητοι. Μέχρι τότε, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!