Οι πεταλούδες στο στομάχι, όταν ερωτευόμαστε και μπαίνουμε σε μια νέα σχέση είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες μας. Ο ενθουσιασμός για μια νέα ιστορία που πρόκειται να ζήσουμε, αλλά και το άγχος μας αν τα αισθήματα είναι αμοιβαία μας κάνουν από τη μία να ανυπομονούμε, αλλά από την άλλη να ανησυχούμε.
Μόνο φυσιολογικό είναι αυτού του είδους του άγχος. Αν, όμως, αυτό το συναίσθημα συνεχίσει να μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της σχέσης ή εμφανιστεί στα ξαφνικά μια μέρα, ίσως να πρέπει να προβληματιστούμε αν βιώνουμε κι εμείς το λεγόμενο άγχος της σχέσης.
Το άγχος της σχέσης (relationship anxiety) είναι το άγχος που προέρχεται από την ανησυχία μας σχετικά με μια ρομαντική, φιλική ή οικογενειακή σχέση. Εμείς, όπως καταλάβες, σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το άγχος στις ρομαντικές σχέσεις.
Μήπως πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να αναρωτιέται σχεδόν εμμονικά κάτι ή και όλα από τα παρακάτω;
- “Με θέλει/υπολογίζει/αγαπάει όσο εγώ αυτόν;”
- “Θα αντέξει στο χρόνο αυτό που έχουμε;”
- “Είναι ο κατάλληλος για μένα;”
- “Μήπως μου κρύβει κάποιο μεγάλο μυστικό;”
Αυτές οι αμφιβολίες είναι ενδείξεις ότι βιώνουμε άγχος σχέσης, όμως, ας δούμε πιο αναλυτικά τα πιο συχνά σημάδια, για να καταλάβουμε αν όντως συμβαίνει και σε εμάς.
1. Ψάχνεις συνεχώς επιβεβαίωση από το αγόρι σου
Ένα από τα συχνότερα σημάδια του άγχους σχέσης είναι ότι το άτομο που το βιώνει αμφιβάλλει για τα συναισθήματα και τις προθέσεις του άλλου:
- “Με αγαπάει αρκετά;”
- “Θα στεναχωριόταν, αν χωρίζαμε;”
- “Του λείπω όταν περνάνε μέρες χωρίς να με δει ή περνάει καλύτερα χωρίς εμένα;”
- “Μένει μαζί μου για μένα ή για όσα του προσφέρω;”
Επομένως, για να νιώσει καλύτερα, ζητά την επιβεβαίωση από το σύντροφό του σε κάθε ευκαιρία και πολλές φορές, ακόμη κι αν πάρει την επιβεβαίωση που έψαχνε, οι αμφιβολίες δε θα φύγουν.
2. Φοβάσαι συνεχώς ότι θα σε χωρίσει
Όταν είσαι σε μια χαρούμενη σχέση είναι φυσικό και επόμενο να θέλεις να κρατήσει όσο περισσότερο γίνεται και η σκέψη του χωρισμού σε στεναχωρεί αφάνταστα. Ως εδώ όλα είναι λογικά και συμβαίνουν σε όλες και όλους μας.
Αυτές οι σκέψεις, ωστόσο, αν γίνουν μόνιμες, μας προκαλούν ανυπόφορο άγχος και αρχίζουν να επηρεάζουν τη σχέση μας, ακόμη κι αν δεν τις έχουμε παραδεχτεί στο αγόρι μας, επειδή πολύ απλά αλλάζει η συμπεριφορά μας απέναντί του, χωρίς να το καταλάβουμε.
Πώς;
- Με το να προσπαθούμε να λήξουμε τους καυγάδες, χωρίς να έχει βρεθεί κάποια λύση, από φόβο μήπως θυμώσει και μας χωρίσει.
- Με το να μην επικοινωνούμε τα προβλήματα μας μαζί του, για να μην τον ξενερώσουμε.
- Με το να ανεχόμαστε ενοχλητικές του συμπεριφορές και συνήθειες, για να μη γίνουμε δυσάρεστες.
3. Αμφιβάλλεις συνεχώς για το αν ταιριάζετε
Πολλές φορές βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Κάνουμε φόκους σε μικρές διαφορές που μπορεί να έχουμε με το αγόρι μας στα γούστα, στις συνήθειές ή στα πιστεύω μας και ξεχνάμε όλα τα κοινά που μας ένωσαν. Έτσι, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι η σχέση μας δεν έχει μέλλον.
Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι διαφορές όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα για μια σχέση που αξίζει να προχωρήσει, αλλά είναι απαραίτητες για να εξελιχθούμε, να δούμε κάτι πέρα από τους δικούς μας ορίζοντες και, κακά τα ψέματα, να μη βαριόμαστε.
Όλη αυτή η ανησυχία για τα πράγματα που μας χωρίζουν, όμως, δε μας αφήνει να απολαύσουμε τη σχέση, μας προκαλεί άγχος και καταλήγουμε να τη σαμποτάρουμε εμείς οι ίδιες.
4. Σαμποτάρεις τη σχέση σου
Το σαμποτάζ στη σχέση μας μπορεί να είναι ακόμη μια ένδειξη ότι έχουμε άγχος της σχέσης, όπως μπορείς να διαβάσεις και στο συκγκεκριμένο άρθρο.
Και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι ότι ξυπνάμε μια μέρα και αποφασίζουμε να καταστρέψουμε τη σχέση μας, αλλά υποσυνείδητα προχωράμε σε πράξεις που ως απώτερο σκοπό έχουν είτε την επιβεβαιώση, όπως συζητήσαμε νωρίτερα, είτε την ηρεμία μέσα στη σχέση, για να αποφύγουμε το χωρισμό.
Μερικά παραδείγματα σαμποτάζ, λόγω άγχους της σχέσης, είναι:
- Αποφεύγουμε τη διαφωνία με το αγόρι μας, με κάθε κόστος.
- Προσπαθούμε να τον κάνουμε να ζηλέψει, λέγοντάς του π.χ. ότι κανονίσαμε καφέ με τον πρώην μας.
- Τον απομακρύνουμε κάθε φορά που κάτι μας απασχολεί λέγοντάς του ότι δεν τρέχει τίποτα.
Μέσα από τέτοιες συμπεριφορές, πολλές φορές το μόνο που θέλουμε είναι να μας κυνηγήσει. Και αν δεν το κάνει, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι όλα όσα για τα οποία ανησυχούσαμε (ότι δε μας θέλει, ότι σκέφτεται να μας χωρίσει ή ό,τι άλλο) είναι αλήθεια.
Βέβαια, είναι άδικο να περιμένουμε το αγόρι μας να δει ότι κάτω από τις παράλογες συμπεριφορές μας κρύβεται το άγχος μας για το πού θα πάει η σχέση. Το πιο πιθανό είναι να αρχίσει να έχει και αυτός αμφιβολίες για τα δικά μας συναισθήματα.
5. Δεν είσαι ο εαυτός σου
Θυμάσαι που είπαμε πιο πάνω ότι πολλές φορές, από φόβο μήπως μας εγκαταλείψει, αποφεύγουμε να του λέμε ό,τι μας ενοχλεί;
Εκτός από αυτό, μπορεί να το πάμε και πιο μακριά και να καταλήξουμε να μην είμαστε πλέον ο εαυτός μας μαζί του. Πιο αναλυτικά, για να του δείχνουμε πόσο πολύ ταιριάζουμε, αλλά και για να είμαστε σίγουρες ότι του είμαστε αρεστές, μπορεί:
- να μην εκφράζουμε τις επιθυμίες μας (π.χ. αυτός θέλει να πάμε διακοπές στη Νάξο, αλλά εγώ έχω πάει 100 φορές και βαριέμαι, όμως δε θα του χαλάσω χατίρι),
- να προσποιούμαστε ότι έχουμε τα ίδια χόμπι ή/και τα ίδια γούστα (π.χ. στις ταινίες) με αυτόν,
- να μην εκφράζουμε αντίθετη γνώμη από αυτόν σε οποιαδήποτε συζήτηση, άσχετη ή σχετική με τη σχέση μας.
Αυτά ήταν τα πέντε πιο συχνά σημάδια ότι βιώνουμε άγχος της σχέσης. Σχεδόν όλες έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση έστω μία φορα, και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και δε χρειάζεται να πανικοβληθούμε, αν καταλάβουμε ότι μας συμβαίνει.
Δεν πρέπει και να αδιαφορήσουμε, όμως, αν θέλουμε να μην επηρεάσει την ψυχική μας υγεία και τη σχέση μας. Για’ αυτό, σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμενα το ξεπεράσουμε.
Μέχρι τότε, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς να χτίσεις μια υγιή σχέση, πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!
Τέλος, αν σου άρεσε το άρθρο μας, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!