8 τρόποι να σώσετε τη σχέση σας

Ακόμη και οι πιο ευτυχισμένες σχέσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκλήσεις και μπορεί να φτάσουν πολύ κοντά στο χωρισμό. Δεν είναι παράλογο και σίγουρα το ότι περνάτε μια δύσκολη περίοδο δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι σημάδι πως δεν ταιριάζετε και πως πρέπει να το λήξετε εδώ.

Αν, λοιπόν, παρά τα εμπόδια, αισθάνεσαι ότι η σχέση σου είναι κάτι για το οποίο αξίζει να προσπαθήσεις, τότε αξίζει σίγουρα τον κόπο να παλέψετε και οι δυο μαζί για να τη σώσετε. Το πώς θα το δούμε αμέσως μαζί!

Αν έχει πληγεί η εμπιστοσύνη στη σχέση σας:

1. Πάρε την ευθύνη, αν συνέβη από δικό σου λάθος

Αν ήταν θέμα απιστίας ή αν οποιαδήποτε πράξη σου (π.χ. ένα ψέμα) οδήγησε το αγόρι σου να μη σε εμπιστεύεται πλέον όπως πριν, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να παραδεχτείς ότι παίρνεις την ευθύνη και ότι ήταν εξ ολοκλήρου δικό σου το λάθος.

Καλό θα ήταν να μη μπεις στη διαδικασία να δικαιολογηθείς ή να υπερασπιστείς από εγωισμό τον εαυτό σου. Δε θα βοηθήσει σε τίποτα κάτι τέτοιο, πέραν του ότι θα δημιουργηθεί μια συζήτηση και ίσως ένας καυγάς που δε θα οδηγήσει πουθενά.

Εξάλλου, οι λόγοι για τους οποίους έγινε ό,τι έγινε λογικά συζητήθηκαν ήδη όταν συνέβη το γεγονός. Πλέον, το επόμενο βήμα και ο στόχος και των δύο πρέπει να είναι να σώσετε την κατάσταση και να προχωρήσετε πιο δυνατοί.

2. Δώσε του την ευκαιρία να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σου

Εάν θέλετε αληθινά να σώσετε αυτό που έχετε δημιουργήσει, τότε η εμπιστοσύνη που καταστράφηκε ή εν πάση περιπτώσει κλονίστηκε πρέπει να αποκατασταθεί. Εξάλλου, οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει σημαντικότερο συσταστικό σε μια σχέση, οποιαδήποτε σχέση, από την εμπιστοσύνη.

Έστω ότι σε αυτή την ιστορία είναι το αγόρι σου που έκανε τη μαλακία και σε έκανε να αμφιβάλλεις αν μπορείς πια να τον εμπιστευτείς. Έστω ότι συζητήσατε το θέμα, ζήτησε συγγνώμη και αποφασίσατε από κοινού ότι θέλετε να δώσετε μια ακόμη ευκαιρία στη σχέση σας και να τη σώσετε. Τώρα τι; Πώς θα αλλάξει όλο αυτό;

Φυσικά η ευθύνη είναι περισσότερο δική του, από τη στιγμή που ήταν δικό του το λάθος. Αυτός θα πρέπει να βρει τρόπους να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη σου, να σου δείξει ότι ήταν μια λάθος επιλογή αυτό που έκανε και ότι το έχει πραγματικά μετανιώσει και θέλει να σώσετε ό,τι έχετε φτιάξει μαζί.

Δεν αρκεί, όμως, να συμβούν όλα τα παραπάνω, για να διορθωθεί το πρόβλημα. Χρειάζεται να είσαι κι εσύ ανοιχτή σε αυτήν την προοπτική. Δηλαδή να του δώσεις το χώρο, το χρόνο και την ευκαιρία να σου αποδείξει πώς αξίζει ξανά την εμπιστοσύνη σου.

Προσπάθησε, λοιπόν, να παρατηρήσεις την προσπάθειά του, να είσαι δεκτική σε αυτήν και να μην τον κρίνεις συνεχώς από ένα μεμονωμένο λάθος που έκανε. Αν κάθε φορά που πάει κάτι στραβά εσύ επαναφέρεις εκείνο το λάθος, τότε σίγουρα δε θα το ξεπεράσετε ποτέ.

Αν έχετε σχέση εξ αποστάσεως και θέλετε να τη σώσετε:

3. Επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους

Ίσως πριν γίνει εξ αποστάσεως η σχέση σας να συζητήσατε σοβαρά τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τη σχέση ζωντανή. Στη πράξη, όμως, μπορεί όσα είχατε συμφωνήσει να μη λειτουργούν. Μην αφήσετε, λοιπόν, να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Επαναδιαπραγματευτείτε τους όρους και πειραματιστείτε για να δείτε τι λειτουργεί και τι όχι για εσάς.

4. Βγείτε “online ραντεβού”

Καλέ, μεταξύ σας εννοώ, όχι με άλλους, μην πέσετε να με φάτε. Ειδικά αν περνάτε μια δύσκολη φάση, και πίστεψε, οι δύσκολες φάσεις στις σχέσεις από απόσταση είναι αρκετές όπως έχουμε ξανασυζητήσει, θα πρέπει να βρείτε τρόπους να σώσετε το ρομαντικό και το συντροφικό κομμάτι της σχέσης σας.

Οι κλήσεις ή τα μηνύματα, λοιπόν, δεν αρκούν πάντα, ειδικά όταν είστε χώρια για καιρό. Δοκιμάστε κάτι νέο, όπως να δείτε μια ταινία μαζί όσο είστε σε βιντεοκλήση, παίξτε κάποιο παιχνίδι online ή κάποιο παιχνίδι ερωτήσεων που θα σας κάνει να γελάσετε.

5. Επένδυσε στη σχέση σου

Μην ανησυχείς, θα γίνω πιο συγκεκριμένη. Η σχέση σου είναι από απόσταση και αυτό είναι δύσκολο και καμιά φορά ψυχοφθόρο, το ξέρω. Είναι, όμως, κάτι που και οι δυο συμφωνήσατε να δοκιμάσετε. Καλό είναι, λοιπόν, να αποδεχτείς τη φύση της σχέσης και να δεις πώς μπορείς να κάνεις την απόσταση να λειτουργήσει. Το ίδιο φυσικά θα πρέπει να εφαρμόσει και ο σύντροφός σου, για να σώσετε αυτή τη σχέση.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει, να αφιερώνεις χρόνο και προσπάθεια όσο καιρό είστε χώρια και να μην περιμένεις απλώς παθητικά να έρθει η στιγμή που θα τον συναντήσεις από κοντά.

Αν μένετε μαζί:

6. Βρείτε κοινό χρόνο

Μπορεί να σου φαίνεται περίεργη αυτή η συμβουλή, αφού το πιο λογικό είναι να περνάτε ήδη αρκετό χρόνο μαζί μιας και συγκατοικείτε. Αν όμως είστε στη φάση που παλεύετε να σώσετε αυτό που έχετε, επειδή σας έχει φάει η ρουτίνα, τότε θα χρειαστεί να φροντίσετε κάποιος από το χρόνο που περνάτε μαζί εντός ή εκτός σπιτιού να είναι ποιοτικός.

Μπορείτε, για παράδειγμα, να κανονίσετε ένα ραντεβού, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι απλά θα κάτσετε σπίτι με πίτσα και Netflix. Συμφωνήστε, όμως, ότι εκείνο το βράδυ δε θα μιλήσετε για τις δουλειές του σπιτιού, για τις καθημερινές διαφωνίες συγκατοίκησης που μπορεί να έχετε ή οτιδήποτε τέτοιο που, πώς να το κάνουμε ρε παιδί μου, σκοτώνει το ρομαντισμό.

7. Βρείτε τις ισορροπίες σας

Αν η συγκατοίκηση σας δυσκολεύει και τώρα προσπαθείτε να σώσετε… ό,τι σώζεται, τότε είναι πολύ σημαντικό να βρείτε τις ισορροπίες σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί τώρα που μένετε στο ίδιο σπίτι να είστε περισσότερο απλοί συγκάτοικοι παρά ζευγάρι. Δηλαδή να μιλάτε συνέχεια για το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, το πλυντήριο που κάποιος ξέχασε να αδειάσει, το ψυγείο που είναι άδειο κ.α.

Από την άλλη, μπορεί όταν πρωτομετακόμισατε να είσασταν φουλ ενθουσιασμένοι και οι δύο και να τα αφήσατε όλα κάπως στην τύχη τους. Δηλαδή να μη θέσατε κανόνες συγκατοίκησης και επομένως η όλη φάση να μη λειτουργεί. Καθήστε, λοιπόν, κάτω, διαπραγματευτείτε, βάλτε όρους και φυσικά μη διστάσετε να είστε διαλλακτικοί και να κάνετε υποχωρήσεις, όπως άλλωστε χρειάζεται με όποιον κι αν συγκατοικούμε.

8. Αποδεχτείτε ότι δε λειτουργεί η συγκατοίκηση, αν χρειαστεί για να σώσετε τη σχέση

Δοκιμάσατε τη συγκατοίκηση, προσπαθήσατε με διάφορους τρόπους να βρείτε τους ρυθμούς σας και δεν τα καταφέρατε. Δεν είναι κακό να παραδεχτείτε ότι ίσως δεν είσασταν έτοιμοι για αυτό το βήμα και να συνεχίσετε αλλιώς. Είναι πιθανό, λοιπόν, για να σώσετε τη σχέση σας, να χρειαστεί να κάνετε ένα βήμα πίσω, να πάτε λίγο πιο αργά και να συμφωνήσετε ότι μπορεί αργότερα να είστε πιο έτοιμοι και σίγουροι για να ξανασυγκατοικήσετε.

Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας χρήσιμο και ενδιαφέρον! Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly.

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top