Αχ, αυτοί οι άντρες!

Γεια σου φίλη,

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που ήμουν εδώ για εσένα. Κι ένιωσα ρε παιδί μου πως όσο κι αν τα λέγαμε στο instagram, υπήρξε αναμεταξύ μας μία κάποια απόσταση. 

Εγώ εδώ, εσύ εκεί και η ζωή πιο πέρα. 

Έστυψα το μυαλό μου, φόρεσα τα χιπστερικά γυαλιά μου, χάιδεψα τα γένια μου, ρώτησα και τα κορίτσια της ομάδας και έπειτα αναρωτήθηκα μόνος μου:

Ποιος από τους έξι εκατομμύρια τρόπους της Κατερίνας της Στικούδη, θα ήταν πιο αποτελεσματικός, για να έρθεις ξανά κοντά μου; 

Το ανδρικό μυαλό μου –ή μάλλον η Κατερίνα από το διπλανό γραφείο– μού επέβαλε τη δημιουργία τούτου εδώ του newsletter. Γιατί, λέει, αυτό θα μας κάνει να γίνουμε μια ωραία ατμόσφαιρα, θα ‘ναι φουλ παρεΐστικο και θα φτάνει στα χέρια σου –βασικά στην οθόνη σου– όχι στη χάση και τη φέξη, αλλά κάθε εβδομάδα.

Εσύ θα μου λες τι σε προβληματίζει και ‘γω θα σου λέω να πας για ύπνο, ωραία μου κοιμωμένη. Όχι, γιατί ο ύπνος θα λύσει το πρόβλημα, αλλά γιατί χαλιέται που χαλιέται ο κόσμος, ας είσαι τουλάχιστον φρέσκια και ξεκούραστη. 

Αυτή είναι η μόνη λύση που θα προτείνω εγώ. Χωρίς, βέβαια, αυτό να με καθιστά καληνυχτάκια. Απλά, να… σου γράφω post workout και νυστάζω τρομερά! 

Θα διαβάσεις, ωστόσο, κι άλλες λύσεις εδώ. Αλλά δεν θα ‘ναι λύσεις δικές μου. Τις κατέχω, αλλά δεν τις εφηύρα. Διάβασα και τις καταγράφω, αλλά δεν τις δημιούργησα. Δεν τις ανακάλυψα εγώ, αλλά τις εφαρμόζω και στη δική μου ζωή –όταν κάποια κουκλίτσα σαν εσένα μου κάνει τη ζωή δύσκολη.

Γιατί οι λύσεις αυτές είναι βασισμένες στην επιστήμη –όπως σ’ έχουμε συνηθίσει. Θα ‘μαστε, λοιπόν, εγώ, εσύ κι αυτή. Αλλά πρώτα ΕΣΥ, γιατί… ξέρεις: Οι κυρίες προηγούνται! Εξ ου και το όνομα του εβδομαδιαίου μας newsletter: Ladies First.

Τις έχω πει σε πολλές φίλες αυτές τις συμβουλές και σε πληροφορώ πως όπως με ενημερώνουν από το κοντρόλ έχουν ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό επιτυχίας. 

Με ενημερώνουν, επίσης, πως μικρή μερίδα φίλων που μόλις άνοιξε τούτο το μήνυμα, σκέφτεται να το κλείσει. Διαμαρτύρονται εξαγριωμένες έξω απ’ τα γραφεία μας, φωνάζοντας και κρατώντας πλακάτ που γράφουν: «Τι να μας πεις εσύ κούκλε μου; Εσύ είσαι άντρας»

Αρχικά ναι. Είμαι και κούκλος, είμαι και άντρας. Αλλά όχι. Μην σκέφτεσαι πως το φύλο μου και η σπάνια ομορφιά μου με κάνουν λιγότερο ιδανικό για παρέα, για σουσουδάκι ή για επίλυση του θέματος που σε ταλανίζει. 

Ίσα-ίσα. Είμαι ακόμη πιο ειδικός. Ζω με γυναίκες και λατρεύω τις γυναίκες. Μιλάω ήδη με πολλές γυναίκες. Ευχαριστώ τις γυναίκες. Ααα… και –το σημαντικότερο– τις αγαπώ. Όλες τις γυναίκες. 

Μήπως το ξανασκέφτεσαι και λες πως «ναι, έχει δίκιο. Ίσως αυτός να ξέρει, γιατί ο έτσι έχασε το ενδιαφέρον του μετά το πρώτο ραντεβού»

Μα, φυσικά και ξέρω! 

Κάτσε, λοιπόν, κάπου αναπαυτικά και διάβασε όσα έχω να σου πω. 

Το πρόβλημα αυτό δεν το μοιράστηκε μαζί μου ούτε μια, ούτε δύο, αλλά τρεις ολόκληρες κοπελάρες. Και οι τρεις σαν τα κρύα τα νερά. Γνώριζες, όμως, ότι οι επιστήμονες λένε πως πολλές φορές, δεν έχει καθόλου σημασία το πώς είσαι ή πώς φέρεσαι εσύ;

1. Μελέτες έχουν δείξει πως το ότι εσύ είσαι κοπελάρα, κούκλα και ωραία και σαν τα κρύα τα νερά, δεν σημαίνει σώνει και ντε ότι θα του αρέσεις. Γιατί, τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους, γιατί δεν είμαστε πατάτες τηγανητές. 

Μπορεί ο τύπος να μην πίνει κρύο νερό. Ή μπορεί να μην βρήκε ενδιαφέρουσα την πρώτη σας συνάντηση. Μπορεί να θεώρησε πως δεν ταιριάζετε. Δεν του έκανες το κλικ, ρε παιδί μου. Και να σου πω κάτι; Πρόβλημά του! Είμαι σίγουρος πως σε κάποιον άλλον θα κάνεις και κλικ και κλακ και θα κουμπώσετε μια χαρά τα δυο σας. 

Επομένως; Εποοόμενος!  

2. Από την άλλη πλευρά μπορεί όλα να πήγαν καλά. Όχι απλά καλά. Τέλεια. Υπέροχα. Να παρουσίασες μια εξαιρετικά ελκυστική εκδοχή του εαυτού σου και πράγματι να υπήρξε ένα ενδιαφέρον από την πλευρά του. 

Αλλά… το ένα ενδιαφέρον δεν αρκεί πάντα. Αν, για παράδειγμα, αυτός δεν είναι έτοιμος για σχέση –γιατί π.χ. χώρισε πρόσφατα ή γιατί δεν θέλει να δεσμευτεί για δικούς του λόγους– ίσως και να μην επανέλθει με νέο μήνυμα και νέα πρόταση για νέο ραντεβού. 

Φυσικά, ο επιστημονικός κόσμος έχει ασχοληθεί και έχει μελετήσει ιδιαιτέρως τους λεγόμενους «συναισθηματικά μη διαθέσιμους» ανθρώπους. Και εδώ θα ‘μαστε και θα μιλήσουμε εκτενέστερα για αυτούς εν καιρώ. 

Προς το παρόν, ας μείνουμε στο ότι εσύ που θέλεις να δοθείς και να λάβεις, δεν θα ταιριάξεις καθόλου –και μάλλον ποτέ– με έναν άνθρωπο που δεν θέλει ούτε να πάρει ούτε να δώσει. 

Επομένως; Εποοόμενος!

3. Χάνουν, λοιπόν, το ενδιαφέρον τους με το που νιώσουν ότι σε «κέρδισαν» και μετά… μη τον είδατε τον Παναή. Παναή; Πήγαινε λίγο, να δεις αν ερχόμαστε. Τα κορίτσια μου ξέρουν πλέον τι κουμάσι είσαι… 

Επομένως; Εδώ κι αν λέμε «εποοόμενος»!

Και έρχεσαι εσύ και μου λες: «Καλά όλα αυτά, τα υπέθετα. Και τώρα τι κάνω;»

Θα κάνεις αυτό που ξέρεις καλά να κάνεις. Θα συνεχίσεις να είσαι απλά υπέροχη και δεν θα πάρεις προσωπικά την απόρριψη. Όπως σωστά μου λέει το Κατερινάκι να σου πω –κατάλαβες, η κουκλίτσα από το διπλανό γραφείο– τα «θέλω» και οι επιλογές του κάθε τυπάκου δεν καθορίζουν σε κανέναν βαθμό ούτε την αξία σου, ούτε το πόσο επιθυμητή είσαι ενδεχομένως από κάποιο άλλο παλικάρι. 

Έπειτα, θα πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα και θα απαντήσεις με μη-απάντηση, γιατί φιλενάδα ποτέ δεν κυνηγάμε ούτε λεωφορείο, ούτε άνδρα που μας φτύνει. Είναι προτιμότερο να πάρεις το επόμενο ή τον επόμενο, παρά να φας τα μούτρα σου, καθώς θα τρέχεις να προλάβεις. 

Και όσο θα περιμένεις το αστικό ή το γκομενάκι, μην αράζεις απλά στο κινητό, βλέποντας stories –πάω πάσο, αν χαζεύεις στο insta του LadiesOnly. Δούλεψε με τον εαυτό σου κατά την αναμονή.

Χτίσε αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Διάβασε κανένα βιβλιαράκι που θα βοηθήσει. Έτσι, δεν θα αναζητήσεις ποτέ ξανά σε κανέναν βλακάκο την επιβεβαίωση. 

Γενικά, να σου πω πως πιστεύω ότι ευτυχώς ο κόσμος μας δεν είναι γεμάτος από βλάκες. Ευτυχώς για εσένα που ψάχνεις άντρα, αγόρι, σύντροφο, ταίρι, αλλά και για εμένα που τους συναναστρέφομαι ως φίλος, συνάδελφος, γνωστός ή συγγενής. Έχω γνωρίσει πολλούς καλούς άντρες εκεί έξω.

Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι άντρες είναι καλοί. Απλά τα αρνητικά φαίνονται πολύ περισσότερο απ’ τα θετικά. Και γι’ αυτό μιλάμε και αναλύουμε πολύ συχνά τους μαλάκες, άσχετα, αν είναι η μειονότητα.

Δεν θα κρυφτώ, όμως, πίσω από το δάχτυλό μου. Άλλωστε, κάποτε το δοκίμασα, αλλά έχω μεγάλες πλάτες και η προσπάθειά μου δεν στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία. 

Ναι, έχεις δίκιο. Υπάρχουν μαλάκες. Αλλά δεν υπάρχουν μόνο μαλάκες. Σε σένα το λέω. Σε σένα που με διαβάζεις, αλλά και σε σένα που μου το έστειλες, όλο παράπονο με τη συνοδεία οχτώ θλιμμένων emojis. Διώχνω τα θλιμμένα emojis, γιατί δεν μ’ αρέσουν και γιατί –όπως είπαμε– θέλω να ‘μαστε τετ α τετ. 

Όπου ακούς «μαλάκες» σκέψου τύπους σαν αυτούς που βρίσκονται πίσω από την κουρτίνα Νο3 και λες πως αντ’ αυτών θα ‘ταν καλύτερα να ‘χες πέσει σε ΖΟΝΓΚ. Σκέψου τύπους που παίζουν, ναι σε παίζουν, μα δεν ξέρουν πού παν και ποια πόρτα χτυπάν… 

«Και πού θα ξέρω εγώ αν θέλει ή δεν θέλει; Πού θα ξέρω αν παίζει».

Καταλαβαίνεις, βέβαια, πως με τρόπο κομψό, κυριλέ και ευγενικό μου ρωτά πού θα ξέρει, αν έχει πέσει σε μαλάκα. Την απάντηση, βέβαια, σε αυτό το ερώτημα δεν θα στην δώσω εγώ. Θα στην δώσει, όμως, η επιστήμη. 

Εγώ, θα σε ψιλοαπογοητεύσω για αρχή, αλλά κρατήσου, γιατί μετά τη μπόρα έρχεται και το ουράνιο τόξο. 

Η μπόρα: δεν είναι πάντα δυνατόν να γνωρίζεις με βεβαιότητα, αν ο άλλος παίζει μαζί σου ή όχι. 

Το ουράνιο τόξο: υπάρχουν, φυσικά, κάποια συγκεκριμένα σημάδια που προειδοποιούν ότι σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας μαλάκας. 

  1. Ένα συχνό σημάδι είναι η ασυνέπεια. Τη μία θέλει, την άλλη δεν θέλει, τη μία έτσι, την άλλη γιουβέτσι και την τρίτη κοκορέτσι. Έρχεται, ψεκάζει, σκουπίζει, τελειώνει. Έπειτα υπόσχεται πως θα ξανάρθει. Αλλά μη χαίρεσαι, γιατί οι έρευνες δείχνουν πως αν είναι ένα από αγόρια με όλα τα χαρακτηριστικά του ασυνεπούς και έχει και ανάλογο background, τότε όχι μόνο δεν θα ξαναέρθει αλλά θα τα αφήσει όοοολα άνω-κάτω. 
  1. Δεύτερο σημάδι είναι η χειραγώγηση. Προσπαθεί να έχει πάντα τον έλεγχο, προκαλεί ενοχές, «αναβοσβήνει τα φώτα» και το παίζει κινέζος –ξέρεις, το λεγόμενο gaslighting. Επιθυμεί να παίρνει πάντα αυτό που θέλει και ειδικεύεται στα να παίζει με συναισθήματα. Και του λες εσύ: «Παίξε με τίποτα άλλο». Και σου λέω εγώ πως δεν έχεις καθόλου άδικο. 
  1. Τρίτο και τελευταίο σημάδι είναι το ότι δεν προσπαθεί. Σε παίζει και μάλιστα βρώμικα. Δεν κάνει τίποτα απολύτως, για να σε δει, δεν ψήνεται να σε γνωρίσει, αποφεύγει να μιλάει για το μέλλον ή να κάνει σχέδια με σένα. Αλλά από την άλλη… δεν το κόβει κιόλας. Τι λες; Μήπως να το έκοβες εσύ; 

Αν ψηλιάζεσαι πως ο μαλακάς είναι αρκετά κοντά σου, μάλλον όντως είναι. Εμπιστεύσου για μια φορά το ένστικτό σου, γιατί πολλές φορές δεν κάνει λάθος. Αν κάτι φαίνεται περίεργο, αν κάτι δεν σου κάθεται καλά, αν ρε παιδί μου νιώθεις κάπως, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Μην το αμελήσεις. Μην ξοδέψεις χρόνο. Μην σπαταλήσεις ενέργεια! 

Αλλά ας είναι αυτός όπως θέλει. Το ζήτημα είναι τι θα κάνεις εσύ. Κι εκεί ερχόμαστε εμείς –αγκαζέ φυσικά με την επιστήμη, για να σου πούμε το εξής…

Δεν είναι καθόλου ντροπή να πεις τι σκέφτεσαι.

Καλά… δεν σου λέω να τον πιάσεις και να του πεις «παιδάκι μου είσαι μαλάκας;». Ούτε από την άλλη να τον ρωτήσεις: «ρε συ, για ξηγήσου… παίζεις μαζί μου;». Εγώ θα έλεγα να εξηγηθείς πρώτα εσύ. Να του πεις τι θέλεις, τι ψάχνεις, τι περιμένεις και να μάθεις αν μπορείς να το ‘χεις. 

Ήξερες ότι το να εκδηλώνεις τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις προθέσεις σου, βγάζει συνήθως σε καλό; 

Εγώ το έμαθα. Και σου λέω εκ πείρας πως, όταν μια γυναίκα εκδηλώνει τι πραγματικά νιώθει, μας σοκάρει ο δυναμισμός της και η ειλικρίνειά της. Μια κοπέλα κάποτε με έπιασε και μου ‘πε: «Κοίτα. Μ’ αρέσεις πολύ και έχουμε φοβερή χημεία. Το βλέπω σοβαρά αυτό που έχουμε. Εσύ πώς το βλέπεις; Ψήνεσαι να το βρούμε κάπου στη μέση ή θέλεις να συνεχίσουμε χαλαρά; Αλλιώς να το σταματήσουμε, αν είναι»

Η αλήθειά της με στρίμωξε στη γωνία, κατάλαβα πόσο την ήθελα και το ότι πράγματι ήμουν διατεθειμένος να κάνω κάποια βήματα προς την πλευρά της, για να το βρούμε. 

Το αποτέλεσμα; Μερικά –όχι πολλά– πανέμορφα χρόνια, μιας πανέμορφης σχέσης, με μια πανέμορφη κοπέλα, στην οποία παρεμπιπτόντως στέλνω φιλάκια και εύχομαι να μην είναι απογοητευμένη και να μη με διαβάζει, γιατί θα ‘χει ήδη βρει τον έρωτα, τον εαυτό της και την ευτυχία

Εσύ τι λές; Θα τα βρούμε; Κάνε ένα κλικ εδώ, για να ξεκινήσεις την αναζήτηση.


Επιστημονικές πηγές:

Baumeister, R. F., & Leary, M. R. (1995). The need to belong: Desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. Psychological Bulletin, 117(3), 497-529.

Fisher, H. E. (2017). Anatomy of love: A natural history of mating, marriage, and why we stray (Completely revised and updated with a new introduction). WW Norton & Company.

Mark, K. P., Janssen, E., & Milhausen, R. R. (2011). Infidelity in heterosexual couples: demographic, interpersonal, and personality-related predictors of extradyadic sex. Archives of sexual behavior, 40(5), 971-982.

Fiske, A. P., & Haslam, N. (2005). The four basic social bonds: Structures for coordinating interaction among strangers, friends, lovers, and groups. Psychological Review, 112(2), 647-673.

Glass, L., & Wright, T. M. (2017). Just playing games? Understanding the psychosocial effects of gaming on relationships. Current Opinion in Psychology, 13, 50-54.

Schmitt, D. P., Jonason, P. K., Byerley, G. L., Flores, S. D., Illbeck, B. E., O’Leary, K. N., & Qudrat, A. (2016). A reexamination of sex differences in sexuality: New studies reveal old truths. Current Directions in Psychological Science, 25(4), 251-257.