Στρατός: μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα. Κακά τα ψέματα, φίλη, είναι μια δύσκολη πρόκληση για τους άντρες, την οποία ποτέ δε θα καταφέρουμε να καταλάβουμε απόλυτα, όσες βαρετές ιστορίες κι αν έχουμε ακούσει από μπαμπάδες, θείους και γνωστούς.
Πρωινό ξύπνημα, κακό φαγητό, καψόνια, μηδενική κοινωνική ζωή, οριακά τάσεις αυτοκτονίας και πολλά άλλα παρόμοια και ωραία είναι πάνω-κάτω ο στρατός για τους άντρες.
Κι εκεί που δε σου καιγόταν καρφάκι για το τι εστί στρατός και για σένα ήταν απλά ένα είδος 9μηνου (τουλάχιστον) βασανιστηρίου για τους άντρες το οποίο μάλλον άξιζαν, ξαφνικά το αγόρι σου έχει το θράσος να έρθει να σου πει “Παρουσιάζομαι!”.
Πρώτα έρχεται το σοκ: “Πώς θα αντέξω τόσους μήνες μακριά του;”
Έπειτα είναι η συνειδητοποίηση και η δύσκολη απόφαση να παραμείνετε μαζί και να το παλέψετε (και μπράβο σας!).
Ακολουθεί το άγχος για το πού θα υπηρετήσει, κάθε πότε θα έχει έξοδο, πότε θα πάρει άδεια και άλλα τέτοια…
Μετά είναι η αντίστροφη μέτρηση μέχρι να παρουσιαστεί: 1 μήνας, 3 εβδομάδες, 8 μέρες, 2 ώρες… αυτό ήταν.
Και τώρα τι; Βάζουμε τη σχέση στον αυτόματο; Καθόμαστε κλείσμενες στο σπίτι κλαίγοντας το “μακαρίτη”; Παρτάρουμε για τους επόμενους 12 μήνες μέχρι τελικής πτώσεως;
Ψυχραιμία, φίλη, σε έχω. Πάμε να δούμε 3 πολύ απλά και αποτελεσματικά τιπς για να μη μας στρίψει όσο το αγόρι μας είναι στο στρατό, αλλά και για να καταφέρουμε να επιβιώσει η σχέση μας αυτή τη δύσκολη περίοδο.
1. Στην επικοινωνία: ποιότητα>ποσότητα ειδικά στο στρατό
Έχουμε πει δεκάδες φορές σε άλλα άρθρα μας ότι η επικοινωνία είναι το Α και το Ω σε κάθε σχέση μας. Αυτούς τους μήνες που θα είστε μακριά, όμως, η επικοινωνία θα είναι κυριολεκτικά όλη σας η σχέση και αυτή είναι που θα πρέπει να τελειοποιήσετε, αν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τα προβλήματα.
Για τους φαντάρους, όπως μάλλον γνωρίζεις, το πρόγραμμα και τα ωράρια είναι περίεργα. Αν είσαι κι εσύ πολυάσχολο κορίτσι, πολλές φορές θα είναι δύσκολο να επικοινωνείτε πολύ μέσα στη μέρα. Το θέμα, όμως, φίλη, δεν είναι η ποσότητα, αλλά η ποιότητα, όπως επιβεβαιώνουν και οι ειδικοί.
Μπορεί να έχετε απλά ένα δεκάλεπτο για να μιλήσετε στο τηλέφωνο και όχι ολόκληρη τη μέρα για να χαζολογάτε στα μηνύματα. Κάνε αυτό το δεκάλεπτο να μετρήσει. Πείτε τα νέα σας, ρώτα τον πώς νιώθει, πώς περνάει, μην ξεχάσεις να του πεις ότι σου λείπει και ανυπομονείς να τον δεις (εξάλλου τι άλλο έχει να του δίνει χαρά εκεί μέσα, πέρα από μια καλή κουβέντα;).
2. Δείξε κατανόηση
Εντάξει, μπορεί εσύ να είσαι η Πηνελόπη της υπόθεσης που περιμένεις σαν την καλαμιά στον κάμπο να γυρίσει ο αγαπημένος σου από το στρατό, αλλά ο Οδυσσέας είναι αυτός που τα τραβάει όλα.
Μην τα ξαναλέμε, ο καημένος έχει εγερτήριο στην καλύτερη στις 6 το πρωί, μοιράζεται τις τουαλέτες με άλλους 100 νοματαίους, τρέχει σαν τον τρελό τα πρωινά για να προλάβει το ζεστό νερό να κάνει μπάνιο και όλα αυτά για έναν ολόκληρο χρόνο και χωρίς να τα έχει επιλέξει ο ίδιος.
Όπως καταλαβαίνεις και τα νεύρα του μπορεί να έχει καμιά φορά, και να νυστάζει όσο μιλάτε είναι πολύ πιθανό, και ιδιαίτερη όρεξη για να στέλνει μηνύματα μπορεί να μην έχει καμια φορά, γιατί ίσως και να μην έχει κάτι καινούργιο να πει ο άνθρωπος.
Ε, δε χρειάζεται να τον πάρεις από τα μούτρα κι εσύ. Δείξε του κατανόηση και όχι μόνο θα το εκτιμήσει, αλλά έτσι θα καταφέρεις να διατηρήσεις και μια ηρεμία στη σχέση και να αποφύγεις ανούσιους καυγάδες που πηγάζουν απλά από κακή διάθεση και εκνευρισμό, επειδή έχετε καιρό να βρεθείτε.
Οπότε, όταν π.χ. σου λέει να συνεχίσετε αύριο τη συζήτηση (ή τον καυγά), επειδή σε 2 ώρες πρέπει να ξυπνήσει, μην του απαντήσεις “Όχι, τώρα θα το λύσουμε!”, επειδή εσύ δεν έχεις κάτι καλύτερο να κάνεις. Κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να τον καταλάβεις…
3. Κάνε το πιο εύκολο για αυτόν
Ο στρατός είναι η ιδανική συνθήκη για overthinking και φυσικά για να γεννηθούν κακές σκέψεις μέσα από το overthinking.
Σκέψου απλά να είχες μπει εσύ στρατό για 12 μήνες και το αγόρι σου να ήταν έξω, να συνέχιζε την κανονική του ζωή, με τη δουλειά του, τα χόμπι του, τις παρέες του, τις εξόδους του… Κι εσύ να ήσουν έξω από όλα αυτά και ταυτόχρονα να μην είχες εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στην καθημερινότητά του.
Σου ακούγεται εφιαλτικό; Ε, κάπως έτσι είναι αυτή τη στιγμή για το αγόρι σου που είναι στο στρατό. Επομένως, το πιο εύκολο που μπορείς να κάνεις γι’ αυτόν είναι να τον βοηθήσεις να αντιμετωπίζει τις κακές σκέψεις, τη ζήλια και άλλα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει λόγω της απόστασης και να μην του τροφοδοτείς δεύτερες σκέψεις.
Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Αν π.χ. είναι Σάββατο βράδυ και του έχεις πει ότι θα πας σε ένα πάρτυ και σου στείλει μήνυμα όσο είσαι εκεί, ε, μην τον αφήσεις στο “διαβάστηκε” τον καημένο παρέα με τις σκέψεις του για το τι μπορεί εσύ να κάνεις. Πόσο θα σου πάρει να απαντήσεις; 1-2 λεπτά; Δεν αξίζουν 1-2 λεπτά για την ψυχική του γαλήνη;
Επίσης, αν, ΑΝ, λέμε τώρα, όσο ο αγαπημένος σου είναι στο στρατό, σε θυμηθεί εντελώς τυχαία ο πρώην σου και προτείνει να βγείτε για ένα “φιλικό” (γελάω) καφέ, γιατί να βγεις, βρε κορίτσι μου; Άσ’ το καλύτερα.
Αρχικά η έξοδος με πρώην 9/10 φορές είναι για κακό και δεύτερον πώς θα αισθανθεί το αγόρι σου, αν το μάθει που είναι και μακριά και δεν έχει ιδέα σε τι φάση είσαι εσύ; Ή μήπως σκέφτηκες να του το κρύψεις για να μην τον στεναχωρήσεις; Να τα, αρχίσαμε και τα ψέματα τώρα… Γι’ αυτό σου λέω, άσ’ το καλύτερα.
Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας χρήσιμο. Βέβαια, ίσως καλύτερα να μη σου χρειαστεί και ποτέ, γιατί δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να είσαι ερωτευμένη και να σου παίρνουν μακριά το σημαντικότερο άτομο που έχεις εκείνη τη στιγμή στη ζωή σου.
Πάντως, αν σου άρεσε, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας, αλλά και τη δική σας εμπειρία, αν είχατε ποτέ αγόρι που πήγε στρατό όσο είσασταν μαζί, στα social media του LadiesOnly.
Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, την απόσταση, ουσιαστικούς τρόπους για να επικοινωνείς με το αγόρι σου και άλλα πολλά, τότε πρέπει να διαβάσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”!