2 λόγοι που κολλάμε με απαγορευμένους έρωτες

2 λόγοι που κολλάμε με απαγορευμένους έρωτες

“Λατρεμένο το απαγορευμένο” έχει τραγουδήσει η Άννα Βίσση και ποιοι είμαστε εμείς να διαφωνήσουμε με τη θεά Άννα; Άλλωστε, την επιβεβαιώνουμε και όλοι οι υπόλοιποι, που στο άκουσμα αυτού του στίχου λιώνουμε και το μυαλό μας πηγαίνει σε εκείνον τον έναν απαγορευμένο έρωτα που ζήσαμε κάποτε.

Μπορεί να ήσουν στην εφηβεία σου, τότε που έκανες κοπάνα από το σχολείο για να συναντηθείς με τον Κώστα, που ήταν εξωσχολικός και οι γονείς σου σου είχαν απαγορεύσει να έχεις πάρε-δώσε μαζί του, γιατί δεν τους γέμιζε το μάτι (και μάλλον δίκιο είχαν, όπως σχεδόν πάντα έχουν οι γονείς).

Ίσως να σου θύμισα εκείνον το συνάδελφο από την παλιά σου δουλειά, που πάντα ερχόσασταν και φεύγατε χώρια, αλλά περνούσατε τις νύχτες μαζί. Όμως, δεν έπρεπε κανείς να το μάθει στο γραφείο, γιατί δε σήκωνε τέτοια ο διευθυντής.

Μήπως σου ήρθε στο μυαλό εκείνο το παλιό κόλλημα, που ήταν σε σχέση και όλο σου έλεγε ότι θα χωρίσει κι εσύ ήλπιζες, γιατί ήσουν ερωτευμένη, οπότε βγαίνατε στα κρυφά σε βουνά, παραλίες, πάρκα, θέες, για να μη σας πετύχει κανένας γνωστός;

Δυο χέρια πιασμένα

Μπορεί να μη σου θύμισα και κανέναν, και ίσως και να είσαι τυχερή που δεν έχεις βιώσει ποτέ -μέχρι τώρα τουλάχιστον- μια απαγορευμένη σχέση. Από την άλλη, όσοι έχουν παρόμοια εμπειρία μπορούν να σου πουν ότι μια τέτοια ιστορία έχει κάτι το μαγικό: μυστήριο, ενθουσιασμός, αδρεναλίνη.

Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και το ρεαλιστικό της υπόθεσης: ψέματα, φόβος, άγχος, στρες, αβεβαιότητα. Επομένως, τι είναι αυτό που μας κάνει να μπούμε σε μια τέτοια ιστορία και να τη ζήσουμε μέχρι τέλους; Τι μας ωθεί στο να ρισκάρουμε να πληγώσουμε έναν άνθρωπο ή/και να πληγωθούμε οι ίδιοι; Τι μας ωθεί στο να ρισκάρουμε μια δουλειά, μια σχέση, μια φιλία, για να ζήσουμε έναν απαγορευμένο έρωτα;

1. Όλα είναι στο μυαλό…

Νομίζω πως όλες λίγο-πολύ μπορούμε να συμφωνήσουμε με την άποψη ότι πάντα θέλουμε αυτό που δεν έχουμε. Έχουμε μακριά μαλλιά, θέλουμε κοντά. Τα κόβουμε κοντά και θέλουμε πίσω τα μακριά. Είμαστε μελαχροινές, ζηλεύουμε τις ξανθιές. Κάνουμε ντεκαπάζ, θέλουμε πίσω το μαύρο μας μαλλί (ή ένα τζιντζερ). Δράμα η κατάσταση.

Όμως, δε μπορούμε να έχουμε πάντα αυτό που θέλουμε τη στιγμή που το θέλουμε. Και πάλι καλά, γιατί θα το είχαμε κάψει το μαλλί. Θυμάσαι τι είχαμε πει στο άρθρο σχετικά με τους ανεκπλήρωτους έρωτες; Και εκεί, ένας από τους λόγους που τρώμε γερό κόλλημα είναι επειδή δε μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε και ο εγωισμός μας τρελαίνεται, οπότε πρέπει κάτι να κάνουμε για να το αποκτήσουμε.

Στους απαγορευμένους έρωτες, δεν είναι ακριβώς ότι δε μπορείς να έχεις αυτό που θέλεις, αλλά (σου λένε ότι) δεν πρέπει να το έχεις! Το μυαλό μας, όμως, σε οποιουδήποτε είδους απαγόρευση δε λειτουργεί ακριβώς έτσι. Δηλαδή δε συμμορφωνόμαστε πάντα με τους κανόνες, όποιος κι αν τους έχει θέσει. Γιατί;

Η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας

Η θεωρία της γνωστικής ασυμφωνίας του Festinger είναι μια από τις σπουδαιότερες της κοινωνικής ψυχολογίας και αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση που μας δημιουργείται, όταν κάποιος/κάποιοι μας αναγκάζουν να συμπεριφερθούμε με τρόπο διαφορετικό από τις στάσεις μας.

Ας το εξηγήσουμε, όμως, με ένα παράδειγμα, γιατί μπορεί να σου φαίνονται κινέζικα αυτά που λέω:

  • Η Μαρία ξέρει ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την υγεία της και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
  • Η Μαρία ξέρει ότι απολαμβάνει το κάπνισμα.
  • Οι δύο στάσεις της Μαρίας είναι ασύμφωνες, γιατί ενώ γνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο, συνεχίζει να καπνίζει, επειδή το απλαμβάνει.

Προφανώς, όταν προκύπτει μια τέτοια “σύγκρουση” μέσα στο μυαλό μας ανάμεσα στα πράγματα που πιστεύουμε και τα πράγματα που τελικά κάνουμε, δεν αισθανόμαστε καλά. Για να νιώσουμε καλύτερα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να “παντρέψουμε” τις πράξεις μας με τα “πιστεύω” μας, δηλαδή με λίγα λόγια να λύσουμε την ασυμφωνία.

Για να γίνει αυτό, μπορεί να αποφασίσουμε να ενισχύσουμε τα “πιστεύω” μας. Για παράδειγμα, η Μαριά θα μπορούσε να σκεφτεί ότι όσο τέλεια και να νιώθει όταν καπνίζει, δεν αξίζει να ρισκάρει την υγεία της. Έτσι, θα προσαρμόσει τα “θέλω” της στα “πιστεύω” της και θα κόψει το κάπνισμα.

Αν ήταν τόσο εύκολο αυτό, βέβαια, θα το κάναμε όλοι και θα είχαμε λυμμένα όλα μας τα προβλήματα! Έλα, όμως, που μπορεί το μυαλό μας να λειτουργήσει και ανάποδα: δηλαδή η Μαρία να σκεφτεί ότι το κάπνισμα είναι από τις λίγες απολαύσεις που έχει στην καθημερινότητά της και ότι αν ήταν τόσο κακό για την υγεία, δε θα κάπνιζε κανένας γιατρός και ότι στην τελική δε γίνεται κάθε μας συνήθεια να είναι απόλυτα υγιής.

Ένα χέρι που κρατάει όρθιο ένα αναμμένο τσιγάρο

Οπότε συνεχίζει ακάθεκτη να καπνίζει και το απολαμβάνει. Σε αυτήν την περίπτωση, προσάρμοσε τα “πιστεύω” της στις πράξεις της. Όπως καταλαβαίνεις, κάτι τέτοιο κάνουμε, όταν αποφασίζουμε να ενδώσουμε σε έναν απαγορευμένο έρωτα. Ξέρουμε πως είναι λάθος, ξέρουμε πόσα ρισκάρουμε, αλλά προσαρμόζουμε τις σκέψεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να εστιάσουμε στα θετικά και να δικαιολογήσουμε την απόφασή μας.

2. Η μυστικότητα μας φέρνει κοντά

Όταν μπλέκουμε σε έναν απαγορευμένο δεσμό, συνήθως, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, αναγκαζόμαστε να την κρατήσουμε κρυφή από όλους. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, όταν μοιραζόμαστε ένα μυστικό με κάποιον, ακόμη κι αν αυτός ο κάποιος είναι σχεδόν άγνωστος, δενόμαστε μαζί του, τον συμπαθούμε περισσότερο και η επικοινωνία μας γίνεται βαθύτερη.

Εκτός αυτού, το να καταφέρεις να κρατήσεις ένα μυστικό είναι ένα είδος δέσμευσης. Είστε μαζί σε αυτό, επομένως από πολύ νωρίς μοιράζεστε το αίσθημα του “εμείς” και του “μαζί”, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετική έρευνα. Άσε που οποιοδήποτε πρόβλημα και να προκύψει, δε μπορείτε να το μοιραστείτε με κανέναν, για να πάρετε συμβουλές. Πρέπει μόνοι σας να το δουλέψετε και να βρείτε τη λύση, κάτι το οποίο επίσης σας φέρνει κοντά και σας κάνει να νιώθετε ότι είστε οι δυο σας εναντίον όλων, αλλά και πάλι τα καταφέρνετε, απλά και μόνο επειδή είστε μαζί.

Δυο χέρια που κρατούν μια χάρτινη καρδιά κάτω από το θρανίο

Ελπίζω τώρα να σου λύθηκε η απορία σχετικά με το τι στο καλό σκεφτόμαστε όταν μπλέκουμε σε τόσο δύσκολες σχέσεις και καταστάσεις. Αν βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας και την εμπειρία σας στα social media του LadiesOnly! Εσύ έχεις ζήσει κάποιον απαγορευμένο έρωτας Πώς πήγε αυτό; Θα το ξανάκανες;

Τέλος, αν ψάχνεις τι να διαβάσεις το Σαββατοκύριακο στην παραλία, πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”, για να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις και τον έρωτα!