Γυναίκα καθισμένη σε κίτρινη πολυθρόνα κοιτάζει στο κινητό της

4 λόγοι να μη στείλεις στον πρώην σου

Το να θέλουμε να αναπολήσουμε το παρελθόν καμιά φορά δεν είναι κακό, όλες και όλοι το κάνουμε. Εκτός του ότι οι αναμνήσεις λειτουργούν σε δύσκολες στιγμές ως καταφύγιο από την πραγματικότητα και το τώρα, μας βοηθούν να καταλάβουμε τον εαυτό μας. Βλέπουμε τη διαδρομή μας και κατανοούμε καλύτερα γιατί είμαστε εδώ που είμαστε και τι έχουμε καταφέρει.

Επομένως, δε μπορούμε να αποφύγουμε και το να φέρουμε στο μυαλό μας παλιές καλές στιγμές με τον πρώην μας, είτε επειδή μας λείπει, είτε επειδή πέφτουμε από μαλάκα σε μαλάκα και θέλουμε ένα διάλειμμα είτε επειδή δεν τον έχουμε ξεπεράσει ακόμη.

Άλλο όμως η σκέψη και άλλο η πράξη. Αν εκεί που αναπολούμε τις διακοπές μας μαζί του στη Σαντορίνη το 2018 και μας έρθει η διάθεση να του τηλεφωνήσουμε, ορίστε 4 πολύ σημαντικοί λόγοι που καλό θα ήταν να μην το κάνουμε:

1. Τα παιχνίδια της μνήμης…

Η μνήμη μας έχει την τάση να μας ξεγελά και να μας κάνει να πιστεύουμε ότι το παρελθόν ήταν πολύ πιο όμορφο και ιδανικό απ’ ό,τι στην πραγματικότητα ήταν. Αυτή είναι μια γνωστική προκατάληψη, που πολλές φορές μας κάνει να ερμηνεύουμε εντελώς λάθος διάφορες αναμνήσεις μας ή/και να θυμόμαστε πολύ καλύτερα τις ευχάριστες από ό,τι τις δυσάρεστες στιγμές.

Οπότε, σκεπτόμενη τον πρώην σου, ίσως να θυμάσαι εκείνη τη φορά που είχε έρθει με λουλούδια και σοκολάτα κάτω από το σπίτι σου ή το ρομαντικό τραγούδι που σου είχε αφιερώσει στην επέτειό σας. Ξεχνάς, όμως, τους καυγάδες, την ασυνεννοησία και άλλα τόσα προβλήματα που ίσως να σας έφτασαν στο χωρισμό.

Γυναικα καθισμένη στο κρεβάτι κοιτάζει ένα άλμπουμ φωτογραφιών

Μήπως, λοιπόν, πριν πιάσεις το κινητό να του στείλεις μήνυμα, να προσπαθήσεις να θυμηθείς λίγο καλύτερα πώς πραγματικά ένιωθες μαζί του;

2. Η επικοινωνία με πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η επικοινωνία και οποιαδήποτε επαφή με έναν πρώην, ειδικά αν δεν τον έχεις ξεπεράσει ακόμη εντελώς, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Και εννοούμε την ψυχική μας υγεία, αφού μπορεί τελικά να είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία. Σκέψου, πολύ απλά, διάφορα πιθανά σενάρια:

  • Τον παίρνεις τηλέφωνο και σου λέει ότι είναι έξω και ότι θα σε καλέσε αυτός, αλλά δεν το κάνει ποτέ…

  • Του στέλνεις μήνυμα και σε αφήνει στο “διαβάστηκε”.

  • Του στέλνεις μήνυμα και σου λέει ότι έχει κοπέλα και να μην τον ενοχλείς.

  • Τον παίρνεις τηλέφωνο με όλη την καλή διάθεση να δεις τι κάνει και αρχίζετε να μαλώνετε για τα παλιά, λες και είστε ακόμα ζευγάρι.

  • Τον παίρνεις τηλέφωνο, κάνετε μια πολύ ωραία συζήτηση και μετά για μέρες τον σκέφτεσαι, οπότε πάει χαμένη τόση προσπάθεια που έχεις κάνει για να τον ξεχάσεις.

Νομίζω κανένα από τα παραπάνω σενάρια δεν είναι ιδανικό και σίγουρα δε σκεφτόσουν αυτό, όταν αναρωτιόσουν αν είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με τον πρώην σου.

Επίσης, ας ρίξουμε μια ματιά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 σχετικά με τις πρώην σχέσεις μας και τα social media: σύμφωνα με αυτήν, πολλοί από τους συμμετέχοντες της έρευνας οι οποίοι είχαν πρόσφατα χωρίσει και ήταν “φίλοι” στα social media με τους πρώην τους βίωναν άγχος και ακόμη και συμπτώματα κατάθλιψης.

Όπως καταλήγουν και οι επικεφαλής καθηγητές της έρευνας, σίγουρα μία έρευνα δεν είναι αρκετή για να συνδέσουμε αυτά τα συναισθήματα με την επαφή με κάποιον πρώην μας. Παρ’ όλα αυτα, προειδοποιούν ότι όταν παρακολουθούμε τις πρώην σχέσεις μας στα social media, ενημερωνόμαστε για τη ζωή τους, τους βλέπουμε με τους/τις νέους/νέες συντρόφους τους και άλλα πολλά, αισθανόμαστε λίγο… χάλια! Όπως ακριβώς μπορεί να αισθανθούμε και μετά από ένα τηλεφώνημα μαζί τους…

3. Σαμποτάρεις το μέλλον σου

Ίσως η πρόθεσή σου να είναι αθώα (όσο αθώα μπορεί να είναι η επικοινωνία με έναν πρώην) και να μη σημαίνει απαραίτητα ότι θέλεις επανασύνδεση ή άλλη μια νύχτα μαζί του. Με το να κρατάς επαφή με τον πρώην σου, όμως, ειδικά αν δεν τον έχεις ξεπεράσει ακόμα, κρατάς πίσω τον εαυτό σου, έστω και υποσυνείδητα, από νέες εμπειρίες.

Είναι πολύ σημαντικό το πού επιλέγουμε να δίνουμε την ενέργειά μας. Αν επιλέξουμε να τη δίνουμε στην επαφή με τον πρώην, στο να σκεφτόμαστε τις ωραίες μας στιγμές μαζί του ή στο να περιμένουμε πότε θα είναι η επόμενη φορά που θα του μιλήσουμε, χάνουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα.

Γυναίκα καθισμένη στα σκαλιά στεναχωρημένη, ενώ άνδρας ανεβαίνει τα σκαλιά και φεύγει

Ποια είναι αυτά τα πράγματα; Το να σκεφτούμε το μέλλον μας χωρίς αυτόν ή με κάποιον άλλον. Το να φανταστούμε πόσο όμορφα και ολοκληρωμένα θα νιώσουμε, όταν επιτέλους θα τον έχουμε ξεπεράσει και θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν θέλεις να μάθεις κι άλλα για το θέμα, σου αφήνω σχετικό άρθρο εδώ.

4. Πρέπει να σκεφτούμε και τον άλλον

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, μιλήσαμε για το ποιες είναι οι συνέπειες της επικοινωνίας με έναν πρώην μας σε εμάς. Επειδή, όμως, δεν είμαστε άκαρδες, ας αφιερώσουμε ένα λεπτάκι, πριν πάρουμε την απόφαση να του μιλήσουμε, για να σκεφτούμε πώς μπορεί να νιώσει αυτός.

Είμαστε σίγουρες ότι μας έχει ξεπεράσει; Μήπως θα τον στεναχωρούσε, αν μας άκουγε, επειδή προσπαθεί να ξεχαστεί από το χωρισμό και εμείς του τη χαλάσαμε; Μήπως απλά θα τον φέρουμε σε δύσκολη θέση, επειδή γνωρίζουμε ότι έχει προχωρήσει;

Ή μπορεί απλά να μην είναι ακόμα έτοιμος για μια τέτοια επαφή και όλη η συζήτηση, είτε μέσω μηνυμάτων είτε μέσω τηλεφώνου, να είναι άβολη και για τους δύο. Κάτι τέτοιο θα άφηνε σίγουρα και τους δυο σας σε μια πολύ περίεργη θέση.

Άνδρας με γυρισμένη την πλάτη στην κάμερα κοιτάζει τη θάλασσα

Ελπίζω να βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο και να προλάβεις να το στείλεις στην κολλητή, πριν κάνει το μοιραίο λάθος… Και φυσικά, αν σας άρεσε, θα χαρούμε να ακούσουμε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν δεν έχεις βρει ακόμη τι θα διαβάσεις στην παραλία αυτό το Σαββατοκύριακο, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο E-Book μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”, για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τις σχέσεις το χωρισμό και άλλα πολλά, πάντα σύμφωνα με την επιστήμη.