3 λόγοι που τα social media σαμποτάρουν τη σχέση σου και τι να κάνεις γι’ αυτό

Θεωρώ δεδομένο ότι το κινητό έχει γίνει η προέκταση του χεριού σου και δε μπορείς να περάσεις μισή μέρα χωρίς να μπεις στα social media να δεις τι παίζει, τι κάνουν οι φίλοι σου, τι φόρεσε σήμερα η αγαπημένη σου influencer, αν ανέβασε κανένα story ο λεγάμενος κ.α.

Εφόσον, λοιπόν, τρώμε τόσο χρόνο εκεί και αυτές οι πλατφόρμες (Facebook, Instagram, Messenger κτλ.) είναι σταθερά στην καθημερινότητά μας, δε γίνεται να μην επηρεάζουν με διάφορους τρόπους και τις σχέσεις μας. Άλλωστε, πλέον μέσα από αυτές, χτίζονται φιλίες, γεννιούνται έρωτες, διατηρούνται σχέσεις…

Τι γίνεται με τις ερωτικές σχέσεις συγκεκριμένα όμως; Σίγουρα θα έχεις ακούσει π.χ. κάποια φίλη σου να διαμαρτύρεται που το αγόρι της ακολουθεί πολλά κορίτσια στο Ιnstagram ή να γκρινιάζει που είναι έξι μήνες μαζί και ακόμη δεν έχει ποστάρει κάποια κοινή τους φωτογραφία.

Γενικά, όταν είσαι σε σχέση και χρησιμοποιείτε και οι δυό social media, καλείστε να βρείτε κοινές λύσεις σε ορισμένα προβλήματα και να θέσετε όρια. Όπως διαβάζουμε και σε πρόσφατη έρευνα, το θέμα είναι μέσα από συζήτηση να βρεθεί η χρυσή τομή και η ισορροπία ανάμεσα στο «στα social media θα συμπεριφέρομαι σαν να είμαι single» και το «θα ποστάρω κάθε δευτερόλεπτο της μέρας που περνάω με το αγόρι μου για να σκάσουν οι υπόλοιπες».

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε έναν-έναν τους πιο σημαντικούς λόγους που προκαλούν προβλήματα τα social media στη σχέση μας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε.

1. Ο κοινός χρόνος

Το πρόβλημα:

Σου έχει συμβεί να αράζετε σπίτι με το αγόρι σου και κάποια στιγμή να συνειδητοποιείς ότι εδώ και μια ώρα απλά κοιτάζετε αθόρυβα τα κινητά σας; Ή να βλέπετε ταινία και να ακούς συνέχεια να του έρχονται ειδοποιήσεις από το Μessenger και να μην σταματάει να απαντάει; Εντάξει, δεν είναι παράλογο στις 5 ώρες που είσαι π.χ. μαζί του να αφιερώσεις εσύ ή αυτός 20 λεπτά για να σκρολλάρετε. Το θέμα είναι να μην γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και να μην καθιερώνεται σαν συνήθεια που είναι «οκ» να συμβαίνει. Γιατί έτσι, φίλη, είναι σαν να πετάμε στα σκουπίδια τον κοινό χρόνο που έχουμε με το αγόρι μας και να μη φροντίζουμε να τον εκμεταλλευτούμε ποιοτικά.

Οπότε, φεύγοντας από αυτόν, αισθάνεσαι «ανικανοποίητη» και πολλές φορές χωρίς να καταλαβαίνεις το λόγο, ο οποίος είναι ότι απλά ο χρόνος που περάσατε μαζί δεν ήταν ποιοτικός και δεν «ευχαριστηθήκατε» ο ένας τον άλλον. Τέλος, είναι πολύ πιθανό να συνδέσετε ο ένας τον άλλον με το αίσθημα της βαρεμάρας, αφού κάθε φορά που συναντιέστε δεν κάνετε σχεδόν τίποτα. Και σιγά-σιγά ίσως να μην έχετε καν ιδιαίτερη διάθεση να βρεθείτε. Γι’ αυτό, πάρε δραστικά μέτρα, πριν γίνει το κακό.

Η λύση:

Αρχικά, αν αυτή είναι μια συνήθεια που έχετε και οι δύο, προτίμησε να ξεκινήσεις διορθώνοντάς τη στον εαυτό σου και έπειτα με ηρεμία μπορείς να εξηγήσεις και στο αγόρι σου ότι είναι κάτι που δε θεωρείς καλό να συμβαίνει όταν είστε μαζί. Ένα τιπ για να το αποφεύγετε είναι πριν συναντηθείτε, ειδικά αν η συνάντηση είναι στο σπίτι, να συζητήσετε για το τι θα θέλατε να κάνετε (π.χ. να δείτε σειρά, να μαγειρέψετε, να παίξετε ένα επιτραπέζιο). Έτσι, θα γεμίσετε το χρόνο σας και θα αποφύγετε ευκολότερα το κάψιμο στο κινητό.

Ή, αν είστε εντελώς καμμένοι, μπορείτε να το δείτε σαν παιχνίδι: δηλαδή να συμφωνήσετε ότι ο πρώτος που θα πιάσει το κινητό του απλά για να σκρολλάρει χάνει και θα κεράσει στην επόμενη έξοδο.

2. Η σύγκριση

Το πρόβλημα:

Το Instagram, αν και ξεκίνησε ως μια «εναλλακτική» εφαρμογή, που άνθρωποι (κυρίως καλλιτέχνες) μοιράζονταν τις φωτογραφίες τους και αντάλλασσαν έμπνευση, πλέον δεν θυμίζει σε τίποτα κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει και οι κοινωνιολόγοι, αυτό που κυρίως θα δεις στα social media, ειδικά στο Instagram, είναι φιλτραρισμένα ποστ, που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν μη ρεαλιστικές απόψεις για το τι σημαίνει να είσαι σε σχέση και ερωτευμένος.

Και λογικό είναι ότι, όταν εκτίθεσαι κάθε μέρα σε φωτογραφίες ζευγαριών που μένουν σε βίλες, μια φορά το μήνα κάνουν διακοπές σε εξωτικό προορισμό και ανταλλάσσουν ακριβά δώρα, θα συγκρίνεις τη ζωή σου και τη σχέση σου με αυτά, όπως διαβάζουμε και σε πολλές μελέτες.

Η λύση:

Εδώ ο χρυσός κανόνας είναι απλός: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Με λίγα λόγια ό,τι βλέπουμε στα social δεν σημαίνει πως είναι αλήθεια. Για την ακρίβεια, καλύτερα να θεωρούμε πως ό,τι βλέπουμε είναι ψέματα, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Άλλωστε, κανείς δεν μιλάει στο Instagram για τις κακές στιγμές της σχέσης του, τους καυγάδες, τη βαρεμάρα, την απιστία

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κιόλας. Επομένως, μη μπαίνεις στο τρυπάκι να συγκρίνεις το αγόρι σου ή ολόκληρη τη σχέση σου με άλλες που βλέπεις, οι οποίες, πρώτον, δεν έχουν καμία σχέση με τη δική σου και δεύτερον, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι απλά μια φούσκα.

3. Η ζήλια

Το πρόβλημα:

Η ζήλια στα social media, όπως καταλαβαίνεις, προέρχεται από τα like, τα follow, τα σχόλια σε άλλα άτομα, τα οποία μπορεί να σημαίνουν όντως κάτι, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σημαντικά. Παρ’ όλα αυτά, αρκούν για να προκαλούν πάρα πολύ συχνά εντάσεις και καυγάδες στα ζευγάρια, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Η λύση:

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Πολύ απλά να συνειδητοποιήσουμε (κι εμείς και το αγόρι μας) ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπεριφερόμαστε στο ίντερνετ διαφορετικά απ’ό,τι στην αληθινή ζωή. Τι εννοούμε με αυτό; Ότι π.χ. αν εκεί που περπατούσες με το αγόρι σου, έβλεπες έναν ημίγυμνο τύπο με φέτες κοιλιακούς, θα του φώναζες «Αχ κούκλος» ή «Τι είσαι συ αγόρι μου»; Τότε γιατί να του το σχολιάσεις κάτω από μια φωτογραφία στο Instagram, που ξέρεις κιόλας ότι είναι πολύ πιθανό να το δει ο σύντροφός σου και να ζηλέψει; Με λίγα λόγια, όσα πράγματα δεν κάνουμε εκτός social media, επειδή ξέρουμε ότι είναι λάθος για τη σχέση, δεν πρέπει να τα κάνουμε ούτε στα social media.  

Επίσης, θα σκάσω αν δεν το πω, αλλά δε μπορώ με όσους λένε ότι είναι μαλακία να ζηλεύεις το τι κάνει ο σύντροφός σου στα social media, επειδή δεν είναι αυτή η αληθινή ζωή. Αλήθεια τώρα; Ναι, τα social media δεν είναι όλη η ζωή μας, αλλά είναι ένα μεγάλο μέρος αυτής. Πολύ πιθανό να γνωρίστηκες εκεί με το αγόρι σου ή χάρη σε αυτά να συντηρείται η σχέση σας, επειδή για παράδειγμα μένετε σε άλλες πόλεις.

Εντάξει, δε σου λέω να θεωρήσουμε ξαφνικά ένα like του σε μια τύπισσα απιστία, αλλά είναι σημαντικό να παρατηρήσουμε πώς χειρίζεται το όλο θέμα. Αν του πεις, ας πούμε, απ’ έξω απ’ έξω ότι κάτι τέτοιο γίνεται πολύ συχνά και σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα, θα το λάβει υπόψη ή θα συνεχίσει ακάθεκτος;

Φίλη ελπίζουμε να βρήκες το σημερινό μας άρθρο ενδιαφέρον και χρήσιμο. Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με τις κολλητές σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly! Επίσης, στείλε το και στο αγόρι σου, να κόψεις αντιδράσεις… Πιστεύω ότι θα το πάρει το μήνυμα.

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερο για το πώς τα social media επηρεάζουν τις σχέσεις μας, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!