Οι 7 πιο συνηθισμένοι λόγοι χωρισμού

Και θα με ρωτήσεις τώρα “Γιατί, βρε φιλενάδα, να μου αραδιάσεις Κυριακάτικα μια λίστα με λόγους που τα ζευγάρια χωρίζουν; Για να μου κάνεις την καρδιά περιβόλι;”. Μη με παρεξηγείς, σε καμία περίπτωση δε θέλω να σου χαλάσω τη διάθεση ούτε να σου ζαλίσω το κεφάλι με στατιστικά και αριθμούς.

Ο λόγος που θέλω στο σημερινό άρθρο να μιλήσουμε για τους πιο συχνούς λόγους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, φτάνουν ένα ζευγάρι στο χωρισμό, είναι γιατί έτσι μπορούμε να αναρωτηθούμε αν κάτι από αυτή τη λίστα υπάρχει στη δική μας σχέση. Και αν υπάρχει, φυσικά να το ψάξουμε, για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει, αν διορθώνεται και πώς.

Ξεκινάμε;

Λόγος 1: Όταν τα παρατάτε

Υπάρχουν σχέσεις που είναι απλές και με λίγες εντάσεις και άλλες πιο περίπλοκες που χρειάζονται περισσότερη δουλειά και προσπάθεια. Καμία δεν είναι καλύτερη από την άλλη. Σημασία έχει τι δουλεύει για εσάς και όχι τι συμβαίνει μέσα στα υπόλοιπα ζευγάρια.

Ένα, όμως, είναι το σίγουρο: ότι δεν υπάρχει σχέση που να μη χρειάζεται καθόλου προσπάθεια. Όταν, λοιπόν, ένας από τους δυο ή και οι δυο τα παρατούν σε μια σχέση, ο χωρισμός αργά ή γρήγορα είναι δεδομένος, όπως αναφέρει και ο ψυχοθεραπευτής Barton Goldsmith.

Λόγος 2: Όταν δεν επικοινωνείτε

Δε θα σε πρήξω ξανά για το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία σε ένα ζευγάρι, όπως έχουμε συζητήσει και σε αμέτρητα προηγούμενα άρθρα μας. Θα σου πω μόνο αυτό: επικοινωνία δε σημαίνει απλά να μιλάτε, αλλά και να καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον.

Η επικοινωνία καμιά φορά δε γίνεται καν με λόγια. Αρκεί ένα βλέμμα, για να δεις ότι το αγόρι σου δεν είναι καλά και μόνο ένα χάδι σου, για να τον κάνεις να νιώσει καλύτερα.

Επίσης, το ότι μιλάτε π.χ. όλη μέρα μέσω μηνυμάτων δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υγιή επικοινωνία. Γιατί μπορεί απλά να λέτε συνέχεια μαλακίες -σχώρα με για αυτό. Εννοειταί, βρε παιδί μου, ότι θα πείτε και τη σαχλαμάρα σας, θα κάνετε και το κουτσομπολιό σας, θα πείτε και κάτι πιο spicy, αλλά μην ξεχνάτε να επικοινωνείτε και για τα σημαντικά θέματα.

Για το πώς αισθάνεσθε, για το αν κάτι σας στεναχώρησε και φυσικά να μη φοβάστε να ανοίξετε συζήτηση για κάποιο πρόβλημα που έχετε στη σχέση η οποία μπορεί να είναι δύσκολη ή δυσάρεστη. Όσο δύσκολη και δυσάρεστη να είναι, πρέπει να γίνει. Για το καλό σας.

Λόγος 3: Απόσταση

Φίλη που μας διαβάζεις και έχεις σχέση εξ αποστάσεως, σε παρακαλώ, μη μας μισήσεις. Δεν το λέμε εμείς. Οι έρευνες το λένε, ότι οι σχέσεις από απόσταση είναι λιγότερο πιθανό να διαρκέσουν για πάντα. Ο λόγος τις περισσότερες φορές είναι ότι ένας από τους δυο συντρόφους δεν επενδύει τόσο πολύ στη σχέση και αρχίζει κάπως να χάνει την πίστη του σε αυτήν.

Μην ανησυχείς, όμως, σε έχω! Γιατί ήδη σου έχω μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο για το πώς εσύ και το αγόρι σου μπορείτε να διατηρήσετε υγιή τη σχέση σας, αν σας χωρίζουν χιλιόμετρα. Και για σένα, φίλη, που έχεις την ατυχία το αγόρι σου να είναι στο στρατό και το βλέπεις μια φορά το μήνα και αν, σε έχω και σένα εδώ.

Λόγος 4: Ατελείωτοι καυγάδες

Και όταν λέω “ατελείωτοι”, εννοώ και τους αμέτρητους, αλλά και εκείνους τους καυγάδες που κυριολεκτικά δεν τελειώνουν ποτέ. Που ξεκινάτε το πρωί με την αυγή και βλέπετε τις εποχές να αλλάζουν έξω από το παράθυρό σας κι εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι.

Πράγματι, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι συχνοί καυγάδες σε μια σχέση είναι ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που ένα ζευγάρι μπορεί να φτάσει στο χωρισμό.

Και είναι λογικό, γιατί, αν το σκεφτείς, αυτό σημαίνει ότι όσο είναι μαζί δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας και κατά πάσα πιθανότητα οι καυγάδες τους το μόνο που τους προσφέρουν είναι το ξέσπασμα των νεύρων τους και όχι κάποια λύση για το λόγο που ξεκίνησαν να μαλώνουν. Και γι’ αυτό βέβαια ο ίδιος λόγος επανέρχεται και ξανακαβγαδίζουν.

Λόγος 5: Ζήλια

Ζήλια: μια λέξη, χιλιάδες συναισθήματα. Και όλα τους χάλια. Η ζήλια είναι ξεκάθαρα ένα βασανιστήριο, ειδικά όταν μιλάμε για ερωτική ζήλια, γιατί δεν έρχεται ποτέ μόνη της, αλλά μαζί με τα ξαδελφάκια της το φθόνο, το άγχος, το φόβο, την ανασφάλεια, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση… μπορώ να γράφω για ώρες πόσο απαίσιο είναι το να ζηλεύεις.

Συμβαίνει, όμως, τι να κάνουμε; Εξάλλου, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι ένα χρήσιμο συναίσθημα, όπως και όλα τα άλλα, αφού λειτουργεί ως μηχανισμός εντοπισμού κινδύνου, όπως θα σου έλεγε κι ένας εξελικτικός ψυχολόγος.

Και άντε, όταν υπάρχει λίγη ζήλια, έτσι απλά για να ανάβουν τα αίματα, όλα καλά. Αλλά η γραμμή είναι λεπτή και από το φυσιολογικό και το υγιές μπορούμε εύκολα να φτάσουμε στην εμμονή και την τοξικότητα. Εκεί ακριβώς είναι που ο ένας από τους δύο (τις περισσότερες φορές αυτός που δέχεται τη ζήλια) αποφασίζει να την κάνει με ελαφρά.

Λόγος 6: Δεν είστε φίλοι

Το να είμαστε και φίλοι με τον ερωτικό μας σύντροφο μπορεί να σου ακούγεται κουφό, αλλά είναι ό,τι πιο όμορφο και ισορροπημένο. Και αν δεν πιστεύεις εμένα, τότε σίγουρα θα πιστέψεις τους ειδικούς που μέσα από έρευνες μας δείχνουν ότι τα ζευγάρια που είναι και φίλοι δηλώνουν πολύ πιο ευτυχισμένα και ικανοποιημένα στη σχέση τους.

Το να είστε φίλοι πρακτικά τι σημαίνει; Να μη βάζετε κουτάκια και ταμπέλες του τύπου “με το αγόρι μου κάνω αυτό και με τις φίλες μου κάνω το άλλο”. Το αγόρι σου δεν είναι μόνο εκεί για το σεξ και για τις αγκαλίτσες. Είναι και για να σε ακούσει, όπως ένας καλός φίλος. Είναι και για να τσαλακωθείς μπροστά του, χωρίς να φοβάσαι ότι θα δει την “άσχημη” πλευρά σου. Μόνο έτσι άλλωστε μπορείτε να χτίσετε κάτι αυθεντικό.

Φεύγω για το 7…

…την απιστία βεβαίως βεβαίως. Σύμφωνα με έρευνες είναι, όπως μάλλον θα περίμενες, ένας από τους τοπ λόγους που τα ζευγάρια οδηγούνται σε χωρισμό και διαζύγιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι η πράξη καθαυτή που οδηγεί σε χωρισμό, αλλά το γεγονός ότι πλέον έχει χαθεί η εμπιστοσύνη.

Η απιστία βέβαια είναι τεράστιο κεφάλαιο, με το οποίο θα ασχοληθούμε πιο αναλυτικά σε νέο μας άρθρο. Αν, όμως, θέλεις να μάθεις λίγα περισσότερα πράγματα για αυτήν και κυρίως για διάφορους μύθους που υπάρχουν γύρω της, σου αφήνω εδώ ένα παλιότερο άρθρο μας.

Ελπίζουμε να βρήκες το σημερινό άρθρο ενδιαφέρον! Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!

Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα περί χωρισμού και σχέσεων, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”!

Scroll to Top