Σε κάθε γραφείο υπάρχει έστω ένα ζευγάρι και σε κάθε εργασιακό χώρο υπάρχει φλερτ τουλάχιστον ανάμεσα σε δύο συναδέλφους, που είναι το νούμερο ένα θέμα για κουτσομπολιό στο διάλειμμα για φαγητό.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου έχει συμβεί ή να μην το έχεις συναντήσει έστω μια φορά, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, περίπου το 50% των συμμετεχόντων απάντησε ότι τουλάχιστον μια φορά είχαν ερωτική σχέση με συνάδελφο.
Εντάξει, μπορεί να μην ήταν έρωτας, αλλά έντονο φλερτ, μια σύντομη περιπέτεια ή μια αδυναμία της στιγμής σε κάποιο πάρτυ της δουλειάς. Το θέμα είναι γιατί συμβαίνει τόσο συχνά; Τι το ερωτικό έχει η δουλειά τέλος πάντων;
Γιατί ο έρωτας με συνάδελφο είναι τόσο συχνό φαινόμενο;
Οι κοινωνικοί ψυχολόγοι δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το φαινόμενο, αφού ακόμα και μέσα στην πανδημία, με την τηλεργασία, οι άνθρωποι συνέχισαν να φλερτάρουν με τους συναδέλφους τους και πολλοί έρωτες γεννήθηκαν μέσω… Skype.
Ας δούμε, λοιπόν, τους κυριότερους λόγους που αυτό συμβαίνει:
“Το βλέπω, το θέλω…”
Όπως δείχνουν έρευνες, όσο πιο συχνά βλέπεις κάποιον τόσο πιο έυκολο είναι να αρχίσει να σου αρέσει. Για παράδειγμα, σε έρευνα που έγινε για το θέμα, οι ερευνητές έδειχναν στους συμμετέχοντες φωτογραφίες άγνωστων προσώπων. Κάποιες φωτογραφίες τους τις έδειξαν 1-2 φορές, ενώ άλλες μέχρι και 25 φορές. Όσες περισσότερες φορές έβλεπαν οι συμμετέχοντες ένα πρόσωπο, τόσο περισσότερο τους άρεσε.
Βέβαια, όλες έχουμε κι αυτόν/αυτήν τον/την συνάδελφο που κάθε φορά που τον/την βλέπουμε μας φαίνεται όλο και πιο αντιπαθής, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
“Έυκολη” λύση
Το πρωί δουλειά, το απόγευμα σχολή, πού καιρός για να βγεις, να φλερτάρεις κι εσύ σαν άνθρωπος; Οι μόνοι άνθρωποι που βλέπεις σε καθημερινή βάση και μάλιστα είσαι μαζί τους σχεδόν τη μισή μέρα είναι οι συνάδελφοί σου. Οπότε είναι κι αυτό μια κάποια λύση.
Έυκολη δεν τη λες, βέβαια, γιατί κρύβει πολλά ρίσκα το πάρε-δώσε με συνάδελφο. Αλλά από την άλλη, να έχεις τον κούκλο μέσα στα πόδια σου όλη μέρα και να τον αφήσεις να σου τον φάει άλλη; Κρίμα είναι. Οπότε το τόλμησες κι εσύ. Και καλά έκανες.
Κοινή ζωή
Η δουλειά μας επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας: τον ελεύθερό μας χρόνο, τη διασκέδασή μας, τους φίλους μας (που πολλές φορές είναι συνάδελφοι). Οπότε είναι λογικό η καθημερινότητά μας να μοιάζει πολύ με αυτή των συναδέλφων μας.
Πρακτικά, λοιπόν, βολεύει, αφού μπορεί να τύχει αρκετές φορές να βγεις για ένα ποτό μετά τη δουλειά μαζί με κάποιον συνάδελφο και να δημιουργηθεί έτσι το ειδύλλιο. Και αν πάει καλά, αφού η ρουτίνα σας είναι τόσο κοινή, μπορεί να τα βρείτε και να περνάτε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας μαζί.
Εκτός αυτού, είναι πολύ πιθανό να ταιριάξατε, λόγω κοινών ενδιαφερόντων, αφού δουλεύετε στο ίδιο αντικείμενο.
Άσε που έχει κάτι το απελευθερωτικό να μπορείς επιτέλους να κράζεις ελεύθερα μαζί με έναν συνάδελφο τη δουλειά, τον μάνατζερ, το νέο υπάλληλο στο γραφείο…
Συνεργασία
Μια σχέση χρειάζεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές: υγιή επικοινωνία, ανταλλαγή ιδεών, ακόμη και διαφωνίες, ώστε να φτάνετε πάντα στο αποτέλεσμα που θέλετε. Όλα αυτά είναι στοιχεία που υπάρχουν και στη συνεργασία σου με ένα συνάδελφο που δουλεύετε μαζί σε ένα πρότζεκτ ή/και περνάτε μαζί τη βάρδιά σας.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνετε, μαθαίνετε καλά ο ένας τον άλλον και είναι πολύ πιθανό να γοητευτείς από τον τρόπο σκέψης του, από το πόσο εργατικός είναι, από το πόσο πολύ σε στηρίζει και άλλα πολλά. Μπορεί να δημιουργηθεί μια μοναδική δυναμική, όπου και οι δυο αισθάνεστε ότι η δουλειά είναι πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πιο αποτελεσματική, απλά και μόνο επειδή την κάνετε μαζί.
Κάπως έτσι μπορεί πανεύκολα να ξεκινήσει ένα νέο φλερτ στη δουλειά, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο.
“Να ενδώσω;”
Οι λόγοι που μπορεί να μας κάνουν να θέλουμε το συνάδελφό μας είναι πολλοί, αλλά πολλοί μπορεί να είναι και οι λόγοι που μια τέτοια ιστορία δεν είναι καλή ιδέα.
Λίγο το κουτσομπολιό στο γραφείο, λίγο το ρίσκο του να είστε κάθε μέρα όλη μέρα μαζί, λίγο ότι δε θα σου μείνει μυαλό στο κεφάλι για δουλειά… Οπότε, αν σκέφτεσαι να ενδώσεις, θα σου πρότεινα να κάνεις πρώτα ορισμένες σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου:
- “Μπορώ να διαχειριστώ τη χυλόπιτα;”
Έστω ότι δεν είσαι σίγουρη ότι αυτός ψήνεται και σκέφτεσαι να πάρεις πρωτοβουλία, έχεις σκεφτεί τι θα γίνει, αν φας άκυρο; Αν πιστεύεις ότι μπορείς να το ξεπεράσεις γρήγορα, όλα καλά. Αλλά μήπως κάθε φορά που αυτός θα σου λέει καλημέρα, εσύ θα τον στέλνεις στο διάολο και πλέον δε θα θέλεις να πηγαίνεις στη δουλειά για να μη βλέπεις τα μούτρα του;
- “Είμαστε αρκετά ώριμοι, για να μην επηρεαστεί η δουλειά;”
Εδώ μπαίνει και ο άλλος στην εξίσωση και τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Είσαι σίγουρη πως δε θα πάρουν τα μυαλά σας αέρα και δε θα βγαίνεται κάθε μισή ώρα μαζί “για τσιγάρο”;
Επίσης, έστω ότι μια μέρα είστε μαλωμένοι, αλλά δουλεύετε μαζί, τι θα γίνει; Θα βγάλετε τις προσωπικές διαφωνίες στη δουλειά ή έχετε την ωριμότητα να το κρατήσετε έξω από αυτήν;
- Τι θα γίνει, αν χωρίσετε;
Ξέρω, όλο τα χειρότερα σενάρια σου αναλύω, αλλά κι αυτά μέσα στη ζωή είναι. Σκέψου τώρα να σε χωρίσει, να είσαι φουλ ερωτευμένη, να κλαις τα βράδια σπίτι σου και το άλλο πρωί να πρέπει όχι μόνο να πας για δουλειά, αλλά να δουλεύεις και μαζί του!
- Είσαι έτοιμη για το σούσουρο στη δουλειά;
Εννοείται πως ένα τέτοιο νέο κανείς δε θα το αφήσει να πέσει κάτω. Φυσικά το ότι ένας κακοπροέραιτος και ζηλιάρης συνάδελφος μπορεί να σας κουτσομπολέψει δεν είναι λόγος να μην ενδώσεις. Απλά πρέπει από πριν να έχεις σκεφτεί ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ανεχτείς, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα που θα μαθευτεί.
Αν πιστεύεις ότι έχεις τις σωστές απαντήσεις για αυτές τις ερωτήσεις, τότε τόλμησέ το και καλή επιτυχία! Σε επόμενο άρθρο, θα σου μιλήσω για το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη σχέση μας ζωντανή και ισορροπημένη, όταν τυχαίνει να δουλεύουμε μαζί με τη σχέση μας.
Μέχρι τότε, πρέπει να διαβάσεις το νέο E-BOOK μας “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”, για να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις και τον έρωτα.
Αν το άρθρο μας σου άρεσε, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly!