Όπως έχουμε συζητήσει και σε παλιότερο άρθρο, οι τύποι τοξικών συντρόφων που υπάρχουν εκεί έξω είναι δυστυχώς αμέτρητοι και φυσικά δεν πρόκειται μόνο για άνδρες, αλλά και για γυναίκες.
Μια κλασική περίπτωση τοξικής σχέσης είναι αυτή με τον τύπο “σε θέλω μόνο δική μου” και φυσικά δεν εννοούμε αυτόν που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί σου και επιθυμεί να έχετε μια αποκλειστική σχέση.
Είναι ο τύπος εκείνος που θεωρεί φυσιολογικό όλη σου η ζωή να περιστρέφεται γύρω από αυτόν, να μην έχεις παρέες, να μη ζητάς βοήθεια ή συμβουλές από κανέναν άλλον και γενικά με τον τρόπο του προσπαθεί να σε αποκόψει από κάθε χαρά της ζωής σου, μέχρι να εξαρτάσαι εντελώς από αυτόν.
Ίσως να έχεις πέσει σε άλλη συνηθισμένη κατηγορία, όπως αυτή του υποτιμητικού/επικριτικού συντρόφου, που δεν υποστηρίζει κάνενα όνειρο και ιδέα σου και φροντίζει πάντα να σε ενημερώνει πόσο ασήμαντοι είναι οι στόχοι σου, πόσο ρηχά είναι τα ενδιαφέροντά σου κι αλλά τέτοια όμορφα πράγματα…
Εκτός από αυτούς, έχουμε τον αθεράπευτα ζηλιάρη, τον τύπο που σε παρακολουθεί όπου και να πας, τον άλλον που ενώ είστε σε σχέση συμπεριφέρεται λες και είστε friends with benefits, αλλά σου πουλάει αγάπες και άλλους πολλούς, που ήδη γνωρίζεις, οπότε μη σε κουράζω…
Όσο κι αν τα λέμε κάπως χιουμοριστικά εμείς τώρα, βέβαια, η εμπειρία από μια τοξική σχέση δεν είναι απλά σοβαρή υπόθεση, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τραύματα που μπορεί να αφήσει στην ψυχική μας υγεία είναι πολλά και δεν πρέπει να τα αγνοήσουμε.
Κάποια από τα πιο σημαντικά είναι:
- Συμπτώματα κατάθλιψης
- Άγχος και στρες
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Ανασφάλεια
Και ας υποθέσουμε ότι τα καταφέραμε και ξεμπλέξαμε από αυτήν την τοξική σχέση, τώρα τι; Όλα καλά; Θα φτιάξουν μαγικά όλα; Η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, η διάθεσή μας; Δυστυχώς όχι, φίλη. Η τοξική αυτή σχέση έχει σίγουρα αφήσει το στίγμα της πάνω μας και αυτό δεν είναι κάτι που διορθώνεται από τη μια μέρα στην άλλη.
Διορθώνεται, όμως, και αυτό έχει σημασία! Μετά από μια τοξική σχέση, πρέπει να φροντίσουμε τον εαυτό μας, όπως θα κάναμε και με μια πληγή στο χέρι μας, ώστε να επουλωθεί. Αν αφήσουμε την πληγή εκτεθιμένη, θα μολυνθεί, μέχρι που θα επηρεάσει ολόκληρο τον οργανισμό μας και φυσικά αυτό δεν το θέλουμε.
Από πού ξεκινάμε, όμως; Τι πρέπει να κάνουμε για να “ξεχάσουμε” όσα μας συνέβησαν, να κλείσουμε πληγές και να προετοιμαστούμε για μια υγιή σχέση ή για ένα υγιές single life, βρε αδελφέ; Αυτό ακριβώς θα δούμε μαζί σε αυτό το άρθρο, σε 4 απλά βήματα:
1. Παραδέξου το στον εαυτό σου
Όπως έχουμε ξαναπεί, το πρώτο στάδιο ενός οποιουδήποτε χωρισμού είναι η άρνηση και είναι λογικό. Μας παίρνει λίγο διάστημα να συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί.
Μετά το τέλος της τοξικής σχέσης, ωστόσο, δεν αρκεί να αποδεχτούμε ότι έφτασε στο τέλος της, αλλά ότι ήταν πραγματικά τοξική. Μπορεί όσο είσασταν μαζί να προσπαθούσες να δικαιολογήσεις τις συμπεριφορές του, αλλά πλέον δεν υπάρχει στη ζωή σου για να συνεχίσεις να το κάνεις.
Μόνο αν αποδεχτείς και παραδεχτείς στον εαυτό σου ότι βρισκόσουν σε μια σχέση καταπιεστική ή κακοποιητική ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ήταν, θα μπορέσεις να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και τα προβλήματα που σου άφησε.
2. Γέμισε το κενό
Εντάξει, αυτός ο κανόνας θα μου πεις ότι ισχύει για κάθε χωρισμό, αλλά για το χωρισμό από μια τοξική σχέση έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία και δύναμη και θα σου εξηγήσω αμέσως γιατί.
Μέσα σε μια τοξική σχέση είναι πανεύκολο να χάσουμε τον εαυτό μας: από τους φίλους και άλλα αγαπημένα μας πρόσωπα που τα είχαμε απομακρύνει για χάρη του λεγάμενου, μέχρι τα ενδιαφέροντά μας, τις σπουδές μας, τα χόμπι μας.
Τώρα είναι η καλύτερη ευκαιρία, λοιπόν, να τα ξαναβρούμε, όχι μόνο επειδή με αυτόν τον τρόπο θα ξεχαστούμε, αλλά και επειδή θα ανακτήσουμε ξανά τις δυνάμεις μας. Θα θυμηθούμε σε τι είμαστε καλές, τι είναι αυτό που πραγματικά μας γεμίζει και μας κάνει χαρούμενες, θα ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας!
Μάλιστα, ο Gary Lewandowski, καθηγητής Ψυχολογίας στο Monmouth University και συγγραφέας του βιβλίου “You’re Stronger Than You Think,” έκανε ένα πείραμα στο οποίο ζήτησε από ανθρώπους αμέσως μετά το χωρισμό τους από μια κακή σχέση να ασχοληθούν με δραστηριότητες που θα τους βοηθήσουν να ξαναβρούν τον εαυτό τους.
Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι από αθλήματα που δεν είχαν ποτέ δοκιμάσει στη ζωή τους μέχρι και απλά καθημερινά πράγματα, όπως το να βγουν και να χορέψουν σε ένα κλαμπ με την παρέα τους, κάτι που παλιότερα δε μπορούσαν να κάνουν, επειδή π.χ. ο/η σύντροφός τους ήταν πολύ ζηλιάρης/ζηλιάρα και δεν τους το επέτρεπαν.
Έπειτα από δύο εβδομάδες, επέστρεψαν για χάρη του πειράματος και δήλωσαν όλοι ότι αισθάνονται αναζωογονημένοι και με περισσότερη ελπίδα για το μέλλον. Οπότε, μην το σκέφτεσαι: κάνε τώρα όσα δε μπορούσες όταν ήσουν μαζί του!
3. Επιβράβευσε τον εαυτό σου
Έζησες μια πολύ ψυχοφθόρα εμπειρία και τα κατάφερες. Τώρα έχεις απαλλαγεί από την παρουσία αυτού του τοξικού ανθρώπου και πάλι τα καταφέρνεις. Δε νομίζεις ότι σου αξίζει μια επιβράβευση; Και γιατί να περιμένεις από κάποιον άλλο να σου τη δώσεις και να μην τη δώσεις εσύ στον εαυτό σου;
Θέλεις να πάρεις άδεια για λίγες μέρες, ώστε να ηρεμήσεις; Θέλεις να βγεις για λίγο εκτός της διατροφής σου και να απολαύσεις το αγαπημένο σου γλυκό; Θέλεις να παρτάρεις με τις φίλες σου για να ξεχαστείς; Κάνε το χωρίς τύψεις, γιατί εκτός του ότι σου αξίζει, σου χρειάζεται.
Άλλωστε, σύμφωνα και με τους ειδικούς, όταν επιβραβεύουμε τον εαυτό μας ενισχύουμε το κίνητρό μας για να γίνουμε καλύτερες και αυξάνουμε τις πιθανότητές μας να πετύχουμε τους στόχους μας.
4. Μη ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια
Τελευταίο, αλλά ίσως το πιο σημαντικό: είμαι σίγουρη ότι είσαι πολύ δυνατή και πάντα βρίσκεις τον τρόπο να ξεπερνάς κάθε δυσκολία μόνη σου. Για θέματα ψυχικής υγείας, όμως, η αναζήτηση βοήθειας, αν νιώσουμε ότι τη χρειαζόμαστε, είναι απαραίτητη.
Μη διστάσεις, λοιπόν, να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο, αν νιώθεις ότι το βάρος που πρέπει να κουβαλήσεις είναι μεγάλο. Άλλωστε, αν μη τι άλλον, ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα, απ’ ό,τι θα συμβεί, αν το προσπαθήσεις μόνη σου.
Και βέβαια, μην αφήσεις έξω από αυτή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σου τα άτομα εκείνα που ξέρεις ότι μπορούν να σε στηρίξουν. Οι φίλοι σου, η αδελφή σου, οι γονείς σου; Μόνο εσύ ξέρεις ποιος ή ποιοι είναι αυτοί. Πάντως, είναι εκεί για σένα και το μόνο που περιμένουν είναι μια ευκαιρία για να σε βοηθήσουν ή και απλά να σε ακούσουν όταν το έχεις ανάγκη.
Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας χρήσιμο. Αν ναι, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly! Και όπως πάντα, θέλουμε να ακούσουμε τις δικές σας ιστορίες. Έχετε εμπειρία από κάποια τοξική σχέση; Τι σας βοήθησε να την ξεπεράσετε;
Τέλος, αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις σχέσεις, τότε πρέπει να αποκτήσεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙΟ ΔΥΟ”!