Νομίζω πως όλες μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι το να έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις έναν άνθρωπο και να μπεις σε σχέση δεν είναι τόσο δύσκολο. Το δύσκολο είναι να χτίσεις μια υγιή σχέση, όπως την ονειρευόσουν και να είσαι ευτυχισμένη μέσα σε αυτήν, νιώθοντας σίγουρη ότι κάνει καλό στην ψυχική σου υγεία και σε βοηθάει στην αυτοβελτίωσή σου.
Βέβαια, το να μην εξελιχθεί μια σχέση όπως ακριβώς την είχες πλάσει στη φαντασία σου δεν είναι κακό, γιατί πολύ απλά η πραγματικότητα πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλύτερη από τα όνειρα. Ίσως αυτό τελικά που ήθελες και χρειαζόσουν να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι σκεφτόσουν, μέχρι που μπήκε ο κατάλληλος άνθρωπος στη ζωή σου και το κατάλαβες.
Πώς αναγνωρίζουμε άραγε, όμως, τον “κατάλληλο” άνθρωπο και την “ιδανική” (για εμάς πάντα) σχέση;
Αρκετές φορές σου έχουμε μιλήσει για περιπτώσεις τοξικών συντρόφων και μη υγιών σχέσεων και τα σημάδια που πρέπει όλες να προσέχουμε. Κάνοντας φόκους, όμως, μόνο σε πιθανά αρνητικά στοιχεία της σχέσης μας κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα που ονομάζεται προκατάληψη της επιβεβαίωσης (confirmation bias):
"Προκατάληψη επιβεβαίωσης ονομάζεται η τάση ενός ατόμου να αναζητήσει, να ερμηνεύσει, να ευνοήσει και να ανακαλέσει πληροφορίες με τρόπο που να επιβεβαιώνει τις προϋπάρχουσες πεποιθήσεις ή υποθέσεις του. Είναι ένας τύπος γνωστικής προκατάληψης και ένα συστηματικό σφάλμα του επαγωγικού συλλογισμού. Οι άνθρωποι εμφανίζουν αυτή την προκατάληψη όταν συγκεντρώνουν ή θυμούνται πληροφορίες επιλεκτικά ή όταν τις ερμηνεύουν με μεροληπτικό τρόπο".
Σε έκαψα; Ας το εξηγήσουμε πολύ απλά. Με λίγα λόγια, όταν το μυαλό μας αρχίζει να ψάχνει για στοιχεία (π.χ. για αποδείξεις ότι βρισκόμαστε σε μια μη υγιή σχέση), τρώει ένα κολληματάκι και δε θα ησυχάσει, μέχρι όντως να βρει κάτι, ακόμη κι αν τελικά δεν υπάρχει.
Επομένως, το πιο σωστό, για να υπάρξει μια ισορροπία στη σκέψη μας είναι αν θέλουμε πράγματι να απαντήσουμε στην ερώτηση αν είμαστε σε μια υγιή σχέση, να κάνουμε δύο ερωτήσεις στον εαυτό μας και όχι μόνο μία από τις δυο:
- “Η σχέση μου έχει υγιή χαρακτηριστικά;”
- “Μήπως η σχέση μου είναι προβληματική/τοξική; Τι είναι αυτό που την κάνει τέτοια;”
Σήμερα, όπως κατάλαβες, θα ασχοληθούμε με την πρώτη από αυτές τις ερωτήσεις και θα δούμε μαζί ποια είναι τα κυριότερα εκείνα σημάδια που μας δείχνουν ότι είμαστε σε μια υγιή σχέση.
Δύο άνθρωποι μέσα σε μια υγιή σχέση συμπεριφέρονται με:
Σεβασμό και ευγένεια
Ο αμοιβαίος σεβασμός πρέπει να υπάρχει και στα λόγια (να μιλάει όμορφα για σένα στους άλλους και όταν βρίσκεσαι εκεί και όταν δε βρίσκεσαι, να μη σε προσβάλλει κτλ.) και στις πράξεις (να σέβεται τις ανάγκες σου, τα όριά σου, τη γνώμη σου, την προσπάθειά σου κτλ.). Άλλωστε, όπως μπορείς να διαβάσεις και σε σχετικό άρθρο, στις σχέσεις ο σεβασμός μπορεί να είναι πιο σημαντικός ακόμα και από την αγάπη.
Ενδιαφέρον και στοργή για την ψυχική υγεία του άλλου
Πολλές φορές επιδρούμε αρνητικά στην ψυχική υγεία κάποιου χωρίς να είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε. Για παράδειγμα, μπορεί με μικρά “πειράγματα” να προσπαθήσουμε να κάνουμε το αγόρι μας να ζηλέψει. Μπορεί να νομίζουμε ότι αυτό είναι κάτι αθώο, όμως ποιος μας λέει ότι εκείνη τη στιγμή δεν του δημιουργούμε δεύτερες σκέψεις, ανασφάλειες και δισταγμούς;
Κατανόηση
Όταν μοιραζόμαστε χρόνο με κάποιον, είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ότι όπως εμείς περνάμε τις φάσεις μας (π.χ. “σήμερα νιώθω χάλια, επειδή όλοι είναι διακοπές κι εγώ δουλεύω σε μια δουλειά που σιχαίνομαι”), έτσι κι αυτός έχει δικά του προβλήματα και έγνοιες. Ακόμη κι αν δεν αισθάνεται έτοιμος να τα μοιραστεί μαζί μας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον αγκαλιάσουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να δείξουμε ότι είμαστε εκεί είτε θέλει να μας μιλήσει είτε όχι.
Δύο άνθρωποι μέσα σε μια υγιή σχέση ενθαρρύνουν:
Ο ένας την προσωπική εξέλιξη του άλλου.
Το ότι βρισκόμαστε σε σχέση δε σημαίνει ότι σταματάμε να είμαστε μονάδες. Όλες και όλοι έχουμε και πρέπει να έχουμε στόχους και σχέδια έξω από τη σχέση. Το να γνωρίζουμε ότι το αγόρι μας τα κατανοεί όλα αυτά και μας ενθαρρύνει να κάνουμε όσα θέλουμε και πρέπει να κάνουμε για να γίνουμε καλύτερες είναι υπέροχο και κάτι που πρέπει να αποζητούμε σε κάθε σύντροφό μας. Και φυσικά, είναι σημαντικό να μη θέτουμε και να μην επιτρέπουμε να μας θέτουν διλήμματα που μας εμποδίζουν από το να κυνηγήσουμε όσα θέλουμε (π.χ. “Αν πας στο εξωτερικό για σπουδές, χωρίζουμε”).
Την προσπάθεια.
Δεν είναι παράλογο να μη συμφωνούμε σε όλα όσα κάνει το αγόρι μας στη ζωή του. Κάποια πράγματα ίσως να μη μας βγάζουν καν νόημα. Για παράδειγμα, η νέα δουλειά που αποφάσισε να δεχτεί, το νέο μεταπτυχιακό που αποφάσισε να κάνει και θα πρέπει να διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δεν έχει, όμως, σημασία να βγάζουν νόημα σε εμάς, αρκεί να βγάζουν σε αυτόν. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, είναι να σεβαστούμε τις αποφάσεις του και να ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές του.
Δύο άνθρωποι μέσα σε μια υγιή σχέση μοιράζονται:
Νέες εμπειρίες
Οι ειδικοί σίγουρα συμφωνούν στο ότι οι νέες εμπειρίες κρατούν ζωντανό τον έρωτα, αλλά και δένουν περισσότερο ένα ζευγάρι. Δεν είναι μόνο το φαν της υπόθεσης, αλλά και οι δυνατές αναμνήσεις που μας μένουν από κάτι που κάνουμε για πρώτη φορά στη ζωή μας παρέα με ένα πολύ σημαντικό άτομο της ζωής μας. Αρκεί να μην τις κάνουμε απλά επειδή “έτσι πρέπει” και να μην καταπιέζεται κανείς από τους δύο κάνοντας κάτι που δε θέλει.
Προβλήματα
Αν σου είπε κανείς ότι σε μια υγιή σχέση δεν υπάρχουν προβλήματα, σου είπε ψέματα. Η διαφορά στην υγιή σχέση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καταφέρετε να τα λύσετε. Εκεί δε χωράει θυμός, άρνηση, εκδικητικότητα, ειρωνεία, εγωισμός, αλλά κατανόηση, ουσιαστική επικοινωνία και σεβασμός των διαφορών σας. Άλλωστε, όπως έχουμε συζητήσει σε προηγούμενο άρθρο, η υγιής επικοινωνία είναι το Α και το Ω στην ευτυχία κάθε ζευγαριού.
Ελπίζουμε να βρήκες το άρθρο μας ενδιαφέρον! Αν σου άρεσε, θα χαρούμε πολύ να το μοιραστείς με μια φίλη σου και να μας πείτε τη γνώμη σας στα social media του LadiesOnly.
Τέλος, μην ξεχάσεις να διαβάζεις το νέο μας E-Book “ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΘΕΛΕΙ ΔΥΟ”, για να μάθεις πώς μπορείς να χτίσεις μια ισορροπημένη και υγιή σχέση με το αγόρι σου!